AMB 2020

Körkép a vírus által sújtott Art Marketről. Visszalépő pesti galériák és a többiek.

Art Market Budapest, 2020

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

A budapesti kortárs művészeti élet legnagyobb eseménye, az egy évtizede menetelő Art Market vásár töretlenül emelkedő pályán futott eddig. 2017-ben már kifejezetten elégedettek voltunk az általános színvonal emelkedéssel, onnantól kezdve már csak a szélben szálló spleenbe tudtunk belekötni, most pedig itt a nagy újítás: a digitális felület.

Nem meglepő, hogy a COVID alaposan átrendezte a képletet. A műtárgypiac nehéz helyzetbe került. A vásárok elmaradnak vagy újrakonfigurálják magukat. Akik képesek voltak fennmaradni ilyen viszonyok között is, azoknak a jelentősége felértékelődött. A nagy globális art fairek, mint az Art Basel vagy a Frieze nem vállalták a kockázatot, hiszen üzleti modelljük a kontinenseket átszelő kiállítók és vip-látogatók összehozásán alapult. A regionális bázison működő vásárok viszont nem maradtak el, se Bécsben, se Moszkvában, se Koppenhágában. A látogatottsági és az eladási adatok sem csökkentek számottevően, és a számokat az Art Market Budapest is sikeresen hozta.

A Kortárs Galériák Egyesületének közös standja, Art Market Budapest, 2020

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

Az Art+Text Budapest fotós standja, Art Market Budapest, 2020

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

Nem az érdeklődők, hanem a kiállítók jöttek el idén kevesebben. Nem az történt, amire számítani lehetett, hogy elmaradnak a külföldiek, hanem a magyar galériások derékhada mondta vissza a szereplést, illetve korlátozta jelenlétét egy közös standra, ezzel némiképp cserben hagyva a magyar művészeti élet leglátogatottabb közös eseményét. A pesti galériás színtér profikból álló elitmezőnye meglepő véletlenszerűséggel egymás mellé zsúfolt egy-egy műtárggyal jelent meg egy kis kiállításnyi területen. A digitális platformon látszott csak, hogy mi mindent hozhattak volna még.

Az Erdész Galéria standja, Art Market Budapest, 2020

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

A Horizont Galéria standja, Art Market Budapest, 2020

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

Art Market Budapest, 2020

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

Az idei vásár széles merítésű műtárgyrengetegben adódott pár izgalmas falat, az Erdész Galéria előbányászott kortárs klasszikusaitól kezdve, a fanyar absztraktokat felvonultató Neonon keresztül, a fiatalokat bemutató Horizontig. A fotografikus szekciót évről éve felvonultató D-épület le volt zárva. A nagyterembe átterelt fotós standok idén is erősítették a mezőnyt: például a Capa Központ szórakoztató párbeszédes projektje vagy a különféle kelet-európai koncept fényképek hosszú sora.

A fiatalok közül Üveges Mónika chia magos formázott vászon objektje csavarta el elsőre a fejünket, még akkor is, ha a magokat nem is láttuk benne, csak a csillogó szürke műanyagot és a szőnyegrojtokat. Majd Kis Judit metálos téglainstallációja a Magyar Műhelynél, és Dariusz Gwizdala szárazvirág installációi a berlini Whiteconceptnél, amiket jó élőben látni a sok Instagram-poszt után.

A vírus alaposan megnehezítette a vásárrendezők dolgát. Igaz, legalább össze tudott jönni egymással a színtér apraja-nagyja, találkozni egy eseményszegény év után. Jövőre, reméljük, újra teljes fegyverzetben térhet vissza az Art Market Budapest és a galériás krém.

A kolozsvári Centrul de Interes standja, Art Market Budapest, 2020

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

— Artkartell

2020. november 06., péntek 12:56
kapcsolódó cikkek
ajánló

Vető Orsolya Lia: Olvadó mintázatok

Vető Orsolya Lia: Olvadó mintázatok // Virág Judit Galéria

támogatók