Helyet kortárs alkotásoknak // Building on Art

A Building on Art, Hungary A művészet értéknövelő hatása az ingatlanberuházásokban konferenciáján jártunk.

Hogy nemcsak a múzeumok, galériák falain belül van művészet, az kiderült az október 19-én megrendezésre került konferencia előadásaiból és az azt követő kerekasztal beszélgetésből. A Building on Art, Hungary szervezésében lezajlott eseményre meghívott előadók inspiráló példákon keresztül beszéltek azokról az eredményekről, amelyek a művészet és ingatlanfejlesztés találkoztatásából születnek. Az elhangzottak ha lehet, még inkább megerősítették: járjunk bármerre is, lépten-nyomon művészetbe botlunk. 


A konferenciát egy nagy beruházás eredményeként létrejött épületben, a Bálnában tartották. Az ikonikus központ nem csupán kereskedelmi és vendéglátó helyszín. Pár éve már itt tartják az Art Market Budapestet, ahol nemcsak gyönyörködhetünk, de meg is vásárolhatjuk a kortárs képzőművészeti alkotásokat. Az idei művészeti vásárral szerencsésen egy időben tartott szimpózium is bizonyítja: a művészet helyet kaphat az eltérő funkcióra szánt, modern épületben. Az Art Market szorosan összekapcsolódott a Bálnával. 
Szinte zsúfolásig megtelt az Inside Art konferenciaterem. Örvendetes, hogy fiatalabbak is ültek a közönség soraiban. Az estet Szilágyi Anna urbanista, a Building on Art, Hungary programigazgatója nyitotta meg és vezette. Az ötlet, hogy művészetet rendeljenek a beruházásokhoz, tavaly született meg. „Öt hazai ingatlanfejlesztő cég döntött úgy, hogy áldoz a művészet oltárán” –hangzott el. A WING Zrt., a Market, az IoPartners, a GTC Csoport és az Optima Befektetési Zrt örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez. 

Hogy miért jött létre 2022-ben, és mi a célja a Building on Art, Hungary-nek? Programjuk lényege, hogy Magyarországon is elterjedt gyakorlattá váljon a kortárs művészet integrálása a különböző ingatlanfejlesztésekbe, beruházásokba, közterekbe, közintézményekbe – mondta Szilágyi Anna. „Ezáltal egyrészt lehetőséget adunk kiváló hazai, adott esetben nemzetközi tehetségeknek, művészeknek, hogy bemutatkozzanak, másrészt lehetőséget adunk magunknak arra, hogy egy minőségi, jobb, élvezhetőbb környezetben éljünk” – zárta gondolatatait. 

A konferencia első felében három előadót hallgathattunk meg. Elsőként Harbinder Singh Birdi építész, kreatív igazgató lépett a pódiumra. Harbinder a londoni Elisabeth Line vezető építésze volt. Annak a nagyfrekvenciális, hibrid, városi-elővárosi vasúti vonalnak, amelyet 2022 májusában adtak át. Beszédében Harbinder ennek a grandiózus beruházásnak a megvalósulásáról mesélt, szponzorok, ingatlanfejlesztők támogatásának kereséséről, illetve azokról a művészeti alkotásokról, amelyek az állomásokat díszítik (Conrad Shawcross: Manifold (Major Third) 5:4 2023 Yayoi Kusama: Infinite Accumulation 2023). Kiemelte, hogy építészeti szempontból milyen hozzáadott értéket képviselnek. 

Ezután Barta Márton, a Budapesti Corvinus Egyetem stratégiai vezetője következett. Barta egy hasonlóan nagy beruházásról, az egyetem új, Ménesi úti campusáról, illetve annak folyamatban lévő fejlesztéséról beszélt. A tervezési folyamat során Barta és csapata egy „vagány” épületet képzelt el, amely tükrözni fogja, milyennek kell lennie egy XXI. századi oktatási, innovációs közösségi központnak. A tartalmi tervezésbe hallgatókat, oktatókat is bevontak. A fő cél egy emberközpontú, letisztult és különleges építmény létrehozása, ahol Csörgő Attila: Tökéletlen kockák című szoborinstallációja is helyet fog kapni. 

Az est további részében Kabdebo Réka értékesítési és üzletfejlesztési vezető és Tőke Ildikó marketing és kommunikációs igazgató mutatta be közös művészeti projektjüket, az ART CORNER-t. A 2021-ben indított kulturális programsorozat a magyar kortárs művészetet karolja fel, és kiállítási lehetőséget biztosít alkotóknak, például Nagy Boglárkának, Zsólyomi Norbertnek és Fajó Jánosnak. 
Majd Perényi Lóránt építési és stratégiáért felelős helyettes államtitkár  üdvözölte beszédében a rendezvény létrejöttét. Végül egy panelbeszélgetéssel zárt a konferencia. A Szilágyi Anna moderálta diskurzuson Jakab Zsófia, Probstner Petra, Harbinder Singh Birdi és Dejan Sluga oszotta meg véleményét a közösségi tereken és ingatlanberuzásokban megjelenő művészet értékéről. Egyetértettek abban, hogy az alkotások növelik az ingatlanok értékét, egyedi vonzerőt adnak neki. Tehát nem csupán a közösségek számára jelentősek, hanem a befektetések hajtómotorjaként is szolgálnak. 

AZ ÖSSZES KÉP: a Building on Art szakmai nap pillanatai, Budapest, 2023.

© a Building on Art és az Art Market Budapest jóvoltából.

A jeles nemzetközi előadók bevonásával lezajlott konferencia, ha szűk körben is, de hozzájárult a kortárs alkotóművészet értékének elismeréséhez.

— Takáts Fábián

2023. október 22., vasárnap 09:03
kapcsolódó cikkek
ajánló

Körösényi Tamás: Térbe forduló lendület

Körösényi Tamás: Térbe forduló lendület // Kisterem

támogatók