A pesti "kultúrplázába" költözik az Art Market

Az Art Market 11. kiadásának a Budapest Eiffel-tornyaként megálmodott Bálna Budapest rendezvényközpont ad helyet

A tavalyi járványhelyzet miatt viszonylag visszafogottabb kiadás után a kelet- és közép-európai régió legnagyobb nemzetközi kortárs művészeti vására, az Art Market Budapest idén új helyszínen jelentkezik. A hagyományosan október közepén tartott rendezvény 2021-ben a pesti oldalon, Ferencvárosban, az egykori Közraktárak fejlesztéséből és bővítéséből kialakított  “kultúrplázában”, a Bálnában várja a látogatókat. A vásár így mondhatni az egyik rozsdaövezeti beruházásból a másikba került: az egykori Ganz-gyár csarnokait hasznosító Millenáris Park helyett most a dél-pesti iparterület rehabilitálásából keletkezett dunaparti ingatlan lesz az új otthona. Ugyanakkor a vásár nem most költözik először, alapításának első éveiben még a 12. kerületi Krisztina Palace fogadta be, a Millenáris Parkba való költözéssel pedig akkor jót húzott, hiszen ezzel megduplázta alapterületét. A 2021. decemberében megnyitásának 20. évfordulóját ünneplő Millenáris Parkkal azonban az üzemeltetőknek más tervei lettek, a B jelű Nagycsarnok tetőüvegének felújítása után a komplexum a 24.hu beszámolúja szerint az Álmok Álmodói újabb verziójának ad majd helyet.

A Bálna Budapest ma rendezvényhelyszínként működik, átadásakor, 2013-ban a kulturális területek összesen 5000 négyzetmétert, azaz az összterület 40%-át tették ki, ebből pedig 760 négyzetmétert foglalt el az akkor még ott működő Budapest Galéria, amely a főváros és a kormány közötti tulajdonoscserével került ki 2019-ben az épületből. Idén az Art Market a 360 Design Budapest (október 4-10.) szakmai partnereként együtt tölti ki a parton elnyúló, áramvonalas üvegtestet: a földszinten a design, az első és második emeleten pedig  kortársművészeti galériák és projektek költöznek be időlegesen. A Bálna Budapest rendezvényközpontban a Fidesz tartott választási eredményvárót 2014-ben és 2018-ban is, ami összhangban van azzal, hogy az Art Market védnökségét több éve Szijjártó Péter külügyminiszter tölti be, az idei esemény pedig kiemelten kapcsolódik Magyarország Visegrádi Csoportban betöltött elnökségéhez.

A 2020-ban még a virtualitásba is előremenekült Art Market idén óriásira duzzad, ezt pedig annak a számos együttműködésnek köszönhető, amelyek vállvetve igyekeznek egymást erősíteni egy összművészetivé formált hatalmas fesztivál keretében. A védőszárnyat az idén debütáló Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál jelenti, amely hazánk kulturális (újra)pozícionálását célozza meg. A sajtókommunikációjuk szerint ez annyit tesz, hogy nem a “low budget legénybúcsúzókra lőnek”, hanem a minőségi szórakozást és vásárlást ("kincsvadászatot") helyezik előtérbe. Ahogy a Bálna átadásakor elhangzott, "legyen ez Budapest Eiffel tornya” és kész!

A Budapest Art Market az első nyitvatartási napon, október 7.-én csütörtökön ingyenesen látogatható, a további napokra jegy váltása kötelező.

— Artkartell

2021. október 04., hétfő 09:51
ajánló

Körösényi Tamás: Térbe forduló lendület

Körösényi Tamás: Térbe forduló lendület // Kisterem

támogatók