Ellentétek tánca

Bóbics Diána // Order and Chaos // Ancora Contemporary Gallery

Formák és színek viadalától „hangos” a pécsi Ancora Contemporary Gallery.

 
A galériában Bóbics Diána alkotásai formálják át a letisztult, modern termeket, miközben egymással is viaskodnak: foltjaik ide-oda cikáznak, összesűrűsödnek, majd szétválnak. Káoszt és rendet tapasztalunk, erre világít rá a tárlat címe is. „A világunk tele van kettőségekkel, amik nem létezhetnek egymás nélkül” – olvasható az Order and Chaos-ról.
 
Nincs fény sötétség nélkül, ahogyan hideg sem meleg nélkül, és így tovább. William Blake szerint „
Ellentétek nélkül nincs haladás. Vonzás és taszítás. Értelem és Erő. Szeretet és Gyűlölet: ezek kormányozzák az emberi létet”. Bóbics festményei, rajzai és helyspecifikus installációi a káosz és rend azon őserejéből táplálkoznak, amik nagyban befolyásolják világunkat. 
 
Bóbics kiállítása e kettő izgalmas dinamikájára hívja fel figyelmünket. A két ellentét „világunkban mindenhol megtalálható, interakcióinkban és döntéseinkben egyaránt”. Kikerülhetetlenek, nap mint nap találkozunk velük. 
 
Bóbics Diána tárlata a „rend a lelke mindennek” és a „káosz az úr” elvein alapul. Ezt követik a vibráló színű, szórt festékkel létrehozott képek. Gesztusai, osztásai mellett olyan, festékszóróval fújt pöttyöket visz fel az alapjában megszerkesztett felületeire, amik „fenekestül felforgatják” a rendet.
 
A térbe belépve Bóbics élénk színű textilreliefjei fogadnak. A szimmetrikusan hajtogatott egyszínű szövetek elütnek a festményektől és grafikáktól. A  merev, erős filc lágy formái domborodnak ki az ezúttal nem hófehérre meszelt falakról, amelyet nagy gesztusokkal húzott, vastag vonalak díszítenek. Az elgondolás frappáns, a vonások mintegy megalapozzák a további művek absztrakcióját, a kígyó módjára tekergő vonalakból, körökből, pöttyökből épült festményeket (Yellow Lines on The Left 2024, Supplier item no.2, 2024). A kompozíciók többségének „kaotikusságát” az egyes elemek dinamikája okozza: szüntelen mozogni látszanak, mintha nem akarnának összeállni. Az összhatás ettől izgalmas, élettel pezsgő. Semmi statikusság, egy helyben topogás, többször felülfestett színmezőket, graffitikre emlékeztető szprényomokat látunk. Vitalitás egy olyan alkotótól, akinek habitusa egyértelműen festői látásmódról vall.
 
Bóbics Diána munkáiról azt olvashatjuk, hogy nagy szerepet játszik bennük a rajzosság, a vonalak  törékenysége. Ennek most nyoma sincs. „Üvöltő gesztusok és elnémíthatatlan színek” veszik át a terepet, ahol az ellentétek találkozása és dinamikája lesz a meghatározó. 
 

AZ ÖSSZES KÉP: Részletek Bóbics Diána kiállításából, Ancora Galéria, Pécs, 2024.

© a művész és a galéria jóvoltából. Fotó: FAbinyi NóraFotó: Dezső Tamás és Einspach Brunó
 

— Takáts Fábián

2024. június 01., szombat 08:17
kapcsolódó cikkek
ajánló

Körösényi Tamás: Térbe forduló lendület

Körösényi Tamás: Térbe forduló lendület // Kisterem

támogatók