A Steampók árnyékában

A Partizán válogatott különítménye az APÁ-ban állított ki. Jelentés a helyszínről, tárgyesetben, nagy felkiáltójelekkel!

Ami most az APÁ-ban látható, az hajmeresztő.

Rá is pihenek erre a nyitó kijelentésre.

Batykó Róbert: Hidegzuhany

© fotó: Batykó Róbert és Kárpáti János Iván

Már az kérdések záporát generálja, hogy a csoportos kiállítás kurátora a festőművészként köztudatba vonult Batykó Róbert. Mint kiderült, szövevényes, ám prózai körülmények közepette hozott gyakorlatias döntés utalta őt ebbe a pozícióba, de ne mentegessük őt előre. Lássuk, milyen felfedezéseket tehettünk a Tárgyeset kapcsán!

tartotta magát

az aktuális tárgykultúra 

kevésbé narratív,

műfajilag minél sokrétűbb

bemutatásához

 

Első felfedezés

Batykó Róbert kurátori teljesítménye nem kevésbé figyelemreméltó, mint – a jóformán az összes hazai díjjal jutalmazott – festői munkássága. Új feladatkörét saját festészeti motívumvilágával kipárnázott módszerességgel indult belakni. A Partizán Műteremben dolgozó művészek anyagából válogatott, sőt, az alapító Pátkai Marcell gyűjteményét is átfésülte. Szelekciója saját bevallása szerint szubjektív volt, de nem szimplán tetszésalapú. Konzekvensen tartotta magát az aktuális tárgykultúra („tárgyeset”) kevésbé narratív, műfajilag minél sokrétűbb bemutatásához. A kiválasztott 37 mű között festmények, grafikák, kollázsok, fotók, szobrok, objektek és installációk is megtalálhatóak, változatos méretben. Anyaguk az olaj/vászontól a koszig terjedő skálán mozog. Hangulatuk a mély depressziótól a nagyonviccesig ível, ez utóbbinak üdvözlendő túlsúlyával.

A Tárgyeset című csoportos kiállítás megnyitója, A.P.A, 2015

© fotó: Batykó Róbert és Kárpáti János Iván

Ami meglepő, hogy egy árva női kiállító sincsen, aminek egyszerű az oka: a Partizán Műteremben dolgozó kevés lány munkásságában dominál a figuratív vagy a teljesen absztraktba hajló megközelítés, s így Batykó törekvése a politikai korrektségre ezennel elvérzett. Ez aztán kiütközik a megjelenő tárgyakon is: konzervnyitó (Karácsonyi László: Cápa – azonnal vegye meg a Guggenheim!), boroshordó (Kárpáti János Iván: Arena), sörösüveg (Menyhárt Norbert: Múzsa – azonnal vegye meg a MoMA!), nyakkendő (Szalay Péter: Kobra), focilabda (Szalay Péter: Szleng 8.), kosárlabda és -palánk (Koszorús Gergely: Kosaras – installációs gyöngyszem), betonkeverő (Veres Balázs: Munka után) és egy komplett háborús sarok tankokkal, rendőrökkel, apokalipszissel. Örömteli továbbá, hogy a kurátor a siker útjára lépett kollégái (Karácsonyi, Horror, Szalay) mellett nagyvonalúan teret engedett olyan legfiatalabb generációs művészeknek, mint Ezer Ákos vagy Debreczeni Imre.

Második felfedezés

Veres Balázs hol volt eddig? A Pécsen végzett művész alulreprezentáltsága egy inverz Chrysler Buildinggel vetekszik, így itt az ideje ráfordítani a reflektorfényt. A Tárgyeset öt munkáját mutatja be, amik a nagyon erős kiállítási anyagból is kitűnnek a választott anyag szellemes megmunkálásával, lírai és/vagy csattanós felhangjukkal. A hungarocellből kifaragott, két és három dimenzió között csúszkáló, téli tájkép Fargo hóval fedett szennyét idézi (Swift). De kár a spoilerért. (Azonnal vegye meg mindet a Whitney!) Hack Ferenc tektonikus forgósszék-szublimációja (Szék 3.) is bravúros, főleg, amikor rájön az ember, hogy a szék kerekei valóban forognak, meg lehet őket gördíteni! Gyermeki öröm a sok felnőtt játék között.

Részlet a Tárgyeset című csoportos kiállításból (Veres Balázs plasztikája), A.P.A, 2015

© fotó: Batykó Róbert és Kárpáti János Iván

Harmadik felfedezés

Az Ánuszcsakra. Keszeg Nándornak köszönhetjük, valamint kívánunk neki művészileg produktív, hosszú, egészséges életet!

Negyedik felfedezés

Ravasz András bármikor kapható az Újlak művészettörténetet író megmozdulásainak spontán folytatására, lásd a megnyitó kiváló hangulatát tovább fokozó áramszünet avengersi hatékonysággal való megszüntetését, amennyiben gondolkodás nélkül egy székre hágott, a biztosítékot visszakapcsolandó.

Kárpáti János Iván: Koszkocka

© fotó: Batykó Róbert és Kárpáti János Iván

Ötödik felfedezés

Az áramszünet jótékony hatása. Karácsonyi László diavetítőkből és rádióantennákból rittyentett, egész szobás Steampók remeke minden figyelmet elirányított Huszti János Ami nálam nem sikerült című fotóalapú objektjéről, amely a pók mellé került. Ám a termek váratlan sötétbe borulásával elkezdett tündökölni boldogságkék LED sora, így legkésőbb ekkor kibontakozhatott a méltatlan mellőzés homályából.

Sznobok, külvárosi vagányok, hipszterek, sállóbáló bölcsészek, gluténérzékenyek és minden más szubkultúra tagjai mehetnek az APÁ-ba mentálisan épülni-szépülni. Még nagyon sokat akarunk hallani ezekről a művészekről! Íme a képgaléria a megnyitóról:

A Tárgyeset című csoportos kiállítás megnyitója, A.P.A, 2015

© fotó: Batykó Róbert és Kárpáti János Iván

— Kozák Zsuzska

2015. március 18., szerda 19:07
kapcsolódó cikkek
ajánló

Körösényi Tamás: Térbe forduló lendület

Körösényi Tamás: Térbe forduló lendület // Kisterem

támogatók