Telepesek - Élesd Művésztelepe // Gödöllő

Telepesek - Élesd Művésztelepe // Várkapitányi Lak // Gödöllő
AZ ÖSSZES KÉP: Részlet a Telepesek - Élesd Művésztelepe kiállításából, 2023, Várkapitányi Lak, Gödöllő

© a művész és a Várkapitányi Lak jóvoltából. Fotó: Végh László


A törekvést művészet és élet összefüggésének visszaállítására átfogó értelemben az avantgárd művészeti törekvések kútfőjéből jobban ismerjük. Mégsem szabad elfelejtenünk, hogy a 19. és 20 század fordulójának összeművészeti törekvései, különösen pedig azok, amelyek valamilyen módon az Arts and Crafts mozgalom eszmei hátteréből nőttek ki (így a gödöllői is), határozottan kiálltak művészeti tevékenység és mindennapi életvezetés szerves kapcsolata mellett. Ráadásul sehol nincs annyira közel egymáshoz művészeti tevékenység, technikai igényesség és hétköznapi életvitel, mint egy művésztelepen. Az egységért a fizikai közelség és bizonyosfajta elzártság kezeskedik.
Az Élesdi Művésztelep huszonhat éves története azt mutatja, hogy bár nehézségek – ahogyan bármilyen családi viszonyban is – voltak és vannak, ezek nem mentek odáig, hogy az alapvető koncepciót feladják. Valamint ne feledjük: aki tudatosan vonul ki valahonnan azért, hogy oda visszatérjen, az sokkal nagyobb eséllyel, illetve sokkal korszerűbb és minőségibb módon tud meríteni abból a helyzetből, amelyben él. Jobban tud táplálkozni a világból, amely körülveszi, mint az, aki bár itt él, de kizárólag a máshol művelt magasművészetet, a máshol zajló életet tekinti példaképének.
Érdemes ezt a kiállítást is így nézni, mint a legkorszerűbb felé orientálódó, cseppet sem regionális, hanem a régióból egyetemeset alkotni kívánó művészek és mesteremberek seregszemléjét. (Részlet a kurátor, Zuh Deodáth bevezetőjéből)
Kiállító művészek: Bajkó Dániel, Balázs Imre Barna, Bodoni Zsolt, Ferenczy Zsolt, Furák-Pop László, Horváth Ági, Kaliczka Patrícia, Kovács Kitti, Kovács Lehel, Máriás István aka Horror Pista, Mátyási Péter, Nagy Benjámin, Szakál Éva, Szabó Anna-Mária— Artkartell

2023. augusztus 18., péntek 04:11
kapcsolódó cikkek
ajánló

Keresztesi Botond porpasztell képei elé

Fátyolszerűség, bársonyosság, áttetszőség.

támogatók