MENÜ imaginaire
Culinary Institute of Europe
OFF-Biennále
2021. április 23–május 30.
A MENÜ imaginaire fókuszában az étkezés jövője áll: képzőművészek, designerek és filozófusok kérdésfelvetéseit ismerhetjük meg az élelmiszer-rendszerek legégetőbb kérdéseivel kapcsolatban. Életmódunk és fogyasztási szokásaink jelentős mértékben formálják a tájat és a természeti környezetet – a bemutatott művek és az általuk felvázolt spekulatív hipotézisek az étkezés kérdésén keresztül vizsgálják az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatását is.
Legtöbbünk étkezés közben kerül a legintimebb kapcsolatba a környezettel: az evés végső soron belsővé tett táj. A MENÜ imaginaire keretében bemutatott spekulatív futurológiai projektek megkérdőjelezik az elképzelést, hogy az ember bármennyire is leválasztható a környezetről vagy a „természetről”, függetlenül lakhelyétől vagy életformájától. A kiállításon látható művek a léptékük miatt nehezen tudatosítható globális folyamatokat az evés mindennapi, zsigeri tapasztalatán keresztül teszik elképzelhetővé. A test kitüntetett szerepet játszik ebben a gondolatkísérletben: nemcsak az esztétikai befogadás terepeként, hanem – akár önmagát és fogyasztását lecsökkentve, akár salakanyagait erőforrásként hasznosítva – a környezeti változásokhoz alkalmazkodó indikátor szervezetként is. A résztvevők elképzelései igen változatosak: vannak köztük optimista, rendkívül pesszimista, a hagyományokat átértelmező, az új technológiák lehetőségeire építő vagy azok hatékonyságát megkérdőjelező pozíciók is.
Részt vevő művészek: 2050+ and -orama; Absentology (Horváth Márk&Lovász Ádám); Arne Hendriks; Fuzzy kollektíva (Gedeon Tekla & Sebastian Gschanes); Gerard Ortín Castellví; Hódi Csilla; Lakner Antal; Marie Caye & Arvid Jense; Masha Ru; NEOZOON; Szabó Eszter Ágnes; The Center for Genomic Gastronomy; Thieu Custers; Thomas P. Grogan (Tuda Syuda Collective)
Részt vevő kurátorok: BÜRO imaginaire (Szalipszki Judit és Tüdős Anna)
MENÜ imaginaire / Culinary Institute of Europe / OFF-Biennále