A Partizán névjegye

Partizán Műterem és Galéria egyre aktívabban vesz részt a kortárs színtér életében. Beszámoló a 2014-es év négy kiállításáról.

A Partizán Műterem és Galéria egyre professzionálisabb kiállítási programot visz. A tavalyi évben négy kifejezetten karakteres tárlatot mutatott be, ebből egyet külföldön. A rövid áttekintésből jól kirajzolódik a Partizán progresszív arculata és a fiatal feltörekvő tehetségek érvényesülését támogató mecenatúrája.

GYÁRTÓSORON / ON THE PRODUCTION LINEbnki

2014. február 21-én a régi Flash Art magazin Gyártósoron című pop-up kiállítása nyitotta a sort. A kortárs képzőművészet delikát eseményén, vagyis a villámkiállításon – a 2013. decemberi szám lapbemutatóján – a festészet nem múló dicsőségét ünnepeltük, hiszen a táblakép ismét virágkorát éli a nemzetközi porondon. A friss és ropogós válogatás a magazinban megjelent fiatalabb hazai nemzedék művészei közül szemezgetett. Absztrakt fuvallatok, nyomasztó fröccsenések, meditatív monokrómok, lírai geometria és játékos glamour. 

Művészek: Albert Ádám, Barabás Zsófi, Bánki Ákos, Huszti János, Felsmann István és Szinyova Gergő
Kurátor: Rieder Gábor

Az Oops programhoz tartozó kiállítás, 2014, Partizán Műterem és Galéria

fotó: Partizán Műterem és Galéria

OOPS

A 2014-es év leghosszabb festményének is nevezhetjük a következő projektet. Az OOPS Street Session címmel megrendezésre kerülő rendezvényen Magyarország vezető graffitis művészei és képzőművészei három napig (augusztus 8–10.) dolgoztak egy 130 méter hosszú, 2 méter magas betonkerítés megfestésén a III. kerületi Jégtörő utcában. Az eredmény egy változatos stílusban megfestett, látványos murális műalkotás, melynek egységes megjelenését az adott téma és a színkód (mentazöld, fekete, szürke, fehér, piros) biztosította. A Partizán kiállítócsarnokában nyíló tárlaton a falfestésben résztvevő művészek korábbi táblaképeit és térinstallációit mutattuk be az adott témában: Kint és bent – Otthonom a város.

A képzőművészeti kiállítás tematikájáról szólva a galéria vezetője, Pátkai Marcell hangsúlyozta: „meg akarjuk mutatni kint is, hogy mi zajlik a PP Center falai között bent, ahol az elmúlt pár évben komoly kulturális élet formálódott.” Hozzátette, hogy a pályázatoknak köszönhetően színházi próbáknak, előadásoknak és cirkuszi bemutatóknak is helyet ad az óbudai központ a kiadó raktár-, iroda- és stúdióhelyiségekben.

Művészek: Infopapa, Secco & Fresh_ko, Paul Mutant, Olay, Petyka, Kast, Fork, Goir, Void, Teil, Tape, Halr, Brah-man, Hokedli, Kis kakas, Marci, Hoek, Riado, Nikon, Egon, Rifle, Anti, Őuniverzum, Cipoe, AngelTwosix & Drake, Ladányi-Tóth Miklós, Babos Zsili Bertalan, Ezer Ákos és Huszti János
Moderátor: Budha Tamás
Fellépők: Mango, Tatlin, Audiolife, Gazsi Rap Show


Részlet a Dől a bálvány című kiállításból, 2014, Partizán Műterem és Galéria

fotó: Partizán Műterem és Galéria

DŐL A BÁLVÁNY / FALLING IDOLS
A Partizán évadzáró kiállítása 2014. szeptember 12-én nyílt meg. A nagyszabású eseményen a Partizán Műterem Pályázatán 2014-ben műtermet nyert művészek állítottak ki. A koncepciót a művészek tágan értelmezték: forradalmi installációk, aktuálpolitikai gegek, parlamenti közvetítés, objektek, szobrok és táblaképek egyaránt bekerültek a válogatásba. A kiállítás házigazdái a művészek voltak, akik nemcsak a kiállítótérben, hanem minden egyes műteremben – otthonos közegben – várták a látogatókat.


Kiállító művészek: Babos Bertalan Zsili, Bánki Ákos, Batykó Róbert, Dallos Ádám, Ezer Ákos, Horror Pista, Huszti János, Karácsonyi László, Keszeg Nándor, Koszorús Gergő, Ladanyi-Tóth Miklós, Makai Mira, Molnár Levente, Kárpáti János Iván, Nemes Anna, Pap Ramóna, Szalay Péter és Veres Balázs
Kurátor: Bánki Ákos
Megnyitotta: György Péter
Fellépők: Gazsi Rap Show, Nappalhugom (Oltai Kata&Vida Vera)

 

Részlet a Hol élsz te? című kiállításból, 2014, Kunst an der Grenze

fotó: Partizán Műterem és Galéria


HOL ÉLSZ TE? / UND DU? WIE LEBST DU?
2014. szeptember 14–21-ig a Partizán és a Kunst an der Grenze közösen rendezett rezidencia programján és kiállításán az egyén és a társadalom viszonya, a privát terek és érzések világa inspirálta az alkotókat. A művészek színes, alaposan kibontott koncepciókkal, karakteres egyéni látásmóddal közelítettek a tágan meghatározott témához. A kiállítás változatos, részben felkavaró, részben intim anyaga technikai sokszínűségével a világ privát leképzésének határtalan burjánzását hangsúlyozta.


A nyílt pályázaton kiválasztott művészek három hetet töltöttek el a rezidencia-program keretében az ausztriai Jennersdorfban. A pályázat nyertesei abban a hatalmas, inspiráló csarnokban dolgozhattak, ahol később a kiállítás is megrendezésre került. Teljes ellátást és anyagköltség-támogatást kaptak a szervezőktől.


Kiállító művészek: Babos Zsili Bertalan, Florian Lang (AU), Huszti János és Szabó Klára Petra

Kurátor: Pátkai Marcell
Megnyitotta: Claudio Cocca, Csaba Valentik (tulajdonosok)
Helyszín: Kunst an der Grenze Kunsthalle A-8380 Jennersdorf, Bahnhofring 17

— X

2015. január 28., szerda 13:34
ajánló

Körösényi Tamás: Térbe forduló lendület

Körösényi Tamás: Térbe forduló lendület // Kisterem

támogatók