Az új avantgárd alkotója ihlette… // NUBU x MAURER DÓRA

A NUBU x Maurer Dóra eseményen felvonuló manökenek a márka nyári kollekcióját mutatták be. Perdültek-fordultak a fekete-fehér és színes, geometrikus mintájú öltözékekben, amelyeket Maurer Dóra, kortárs festőművész és grafikus munkássága ihletett. 


Fess urak és hölgyek feszült várakozásának lehettek szemtanúi mindazok, akik június 8-án a kora esti órákban a NUBU Ház környékén bóklásztak. Az elegáns tömeg egy kiállítással egybekötött divatbemutatóra érkezett. Lassan előkerültek a telefonok, ki fényképezte, ki videóra vette a felvonuló modelleket, akik a Halászbástyához vezető lépcső féltávjánál megálltak, majd szusszanásnyi időt követően visszafordultak, hogy újra a vakuk kereszttűzébe kerüljenek.

A hazai és nemzetközi művészeti szcénában is kiemelkedő Maurer pályája a hatvanas évek elején indult, kezdetben organikus és groteszk formákban gazdag fametszetekkel, rézkarcokkal, majd konceptuális alkotásokkal. A gyűréseiről, kollázsairól, és a képeit elfedő rétegekről elhíresült alkotó játszi könnyedséggel mozdítja ki műveit statikus helyzetükből. Élénk színű (a citromsárgától a sötétkéken át egészen a vörösig) geometrikus idomai elfedik vagy éppen takarják egymást. Ez a művészeti elgondolás részben köszön vissza az est főszereplőinek ruháin, amelyeken fel-feltűnt a Maurer Dóra művészetében uralkodó vörös és sötétkék szín. A színeknél jóval feltűnőbbek voltak azonban a mintázatok, a légiesen könnyed anyagú, fekete ruhákon végigfutó fehér és fekete csíkok, amelyek Maurer képein meghatározók, kompozícióinak fontos elemei. A modellek természetesen nem Maurer-képeknek öltöztek, ám a kollekció színvilágát, a ruhák szabásának vonalát látva, egyértelmű az inspiráció.

Jól bizonyítja ezt a kiállítótérben kiakasztott, 1982-ben keletkezett alkotás: a Projekt Buchberg portfolio néhány nyomata. A sorozat eredetileg Dieter Bogner művészettörténész megbízásából készült az osztrák Buchberg kastély toronyszobáihoz. Az egymást keresztező, hideg és meleg színű vonalakkal operáló alkotások nagyban hozzájárultak Maurer nemzetközi sikeréhez. Négy évtizednyi időt túlélő projektje legutóbb 2022-ben a győri Torula Művésztérben volt látható.

A NUBU különlegessége abban rejlik, hogy minden kollekciójukat a kortárs hazai képzőművészet ihleti. Garami Judit, a márka tulajdonosa és vezető tervezője elmondta, hogy nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy egy ilyen rangos művésszel jöhetett létre kollaborációjuk. „A konstruktivista művészek és a geometrikus művek nagyon inspirálnak, mert a márka minimalista dizájnra épül”- fejtette ki az est folyamán Garami, aki sok évtizede élen jár a nemzetközi divat világában.

A mostani kollekcióban Maurer Dóra munkássága két irányban jelenik meg. Az egyik a csíkos mintázatokban, a másik a különböző textúrákban megjelenő rétegekben mutatkozik meg. Ezt tapasztalhatták meg a látogatók is, amikor az utcai bemutatót követve közelebbről is megcsodálhatták a selyemorganzából készült ruhakölteményeket, amelyek eleganciájuknak, kifinomultságuknak köszönhetően nemcsak a női szíveket ejtették rabul, hanem a letisztult, konstruktivista formákat kedvelőkét is.— Takáts Fábián

2023. június 10., szombat 18:28
kapcsolódó cikkek
ajánló

Körösényi Tamás: Térbe forduló lendület

Körösényi Tamás: Térbe forduló lendület // Kisterem

támogatók