105 év

Lossonczy Tamás az utolsó napokból nézve. Visszatekintő dokumentumfilmek az Artkartellen.

A pátriárka korú absztrakt legenda, Lossonczy Tamás mindenkit túlélt, amikor 105 évesen elhunyt 2009-ben. Illetve dehogy hunyt el. „Non omnis moriar” (azaz: nem minden hal meg)! – kiabálja rekedt, prófétai hangon Pater Sparrow rövid dokumentumfilmjében. Reszketeg aggastyán, hosszú évtizedekig formált bölcsességekkel. „Aki nem csinál rossz dolgot, az jót se csinál. Az gyáva!” 

A DATA Alapítvány a napokban feltöltötte a netre a Lossoncyról készült 105 év című dokumentumfilm trilógiát.

 

Már akkor nagyon idős volt, mikor 1996-ban mozaikot tervezhetett egy római metrómegálló számára. Combnyaktörés miatt az elkészült művet már nem is láthatta, de a DATA Alapítvány megvalósította 2 perces filmetűd-tervét a ki-be szálló római utasokkal és az antik szarkofágot idéző táncoló figurákkal.

 

Lossonczy a második háború után kezdte el írni felbecsülhetetlen forrásértékkel bíró naplóját. A kötetek a Művészettörténeti Kutatóintézetben várják, hogy leteljen a festő halálától számított 15 év, mikor nyilvánosságra hozatják tartalmukat. A kamera azért belelesett az oldalak és a történelem lapjai közé.

Rám üvölt egy pimasz hang: „Tamás, mi vagy te? Figurális festő vagy absztrakt festő?” – „Hagy engem a fenébe! Az vagyok, aki vagyok. Úgy festek, ahogy a szívem kívánja. Semmilyen dogma nem kell nekem!”

 

— Rieder Gábor

2016. augusztus 03., szerda 10:58
kapcsolódó cikkek
  • Csatóformaság

    Csató József / A szív törött csontjai / Deák Erika Galéria

  • Price of nothing

    Portréfilm készült az 1960-as évek egyik úttörő absztrakt festőjéről, Hortobágyi Endréről. Ketrec, könny, kiütés.

  • Dionüszosz mazo

    Bánki Ákos / VHS / Artkartell projectspace

ajánló

Vető Orsolya Lia: Olvadó mintázatok

Vető Orsolya Lia: Olvadó mintázatok // Virág Judit Galéria

támogatók