Jagicza Patrícia: Old Skin

A NaCo tavaly megnyitott „showroom”-jában a Sotheby’s szakértői Jagicza Patrícia Old Skin I. című művét választották be az aukciós anyagukba...

Jagicza Patrícia első kiállítását a Nagyházi Contemporary galéria rendezte 2021 tavaszán volt „Blank Space” címmel. A kiállítás ideje alatt a Jagizca képek gyűjtői mellett számos új érdeklődő is megismerkedhetett a művészetével. A kiállítás sikerét jelzi, hogy 2021 év végére több, mint tíz alkotás elkelt a kiállított művekből, a népszerű kiállítási anyagból pár darab elérhető még a galéria kínálatában. 2022 tavaszán már az aukciós piacon is bemutatkozott a művész az alkotásaival. A Nagyházi Galéria és Aukciósház első kortárs árverésén két munkája szerepelt, ahol mindkettő sikeresen gazdára talált.

A „Season of the Second Skin” című idei kiállítás kiinduló pontjának számító diptichon, amely a kiállítás előtt gazdára talált, a tengeren túlra – New York-i magángyűjteménybe került. A NaCo-nak ez volt az első eladása az Egyesült Államokba. 2022 március-i kiállításán nyolc festményét mutattuk be, melyek közül egy olyan neves hazai magángyűjteménybe került, amely a 20. századi eleji magyar avantgarde festészet számos nagy mesterének művével büszkélkedik.

Magyarországon több magán- és gyűjteményben is megtalálhatóak Jagicza Patrícia festményei, mint például ENA Collection, Innotal Zrt., Kepesita Collection, Óbudai Múzeum, K&H Bank Collection, (Budapest), Tornyai János Múzeum (Hódmezővásárhely).

Nemzetközi gyűjtemények is őrzik munkáit, mint például az Imago Mundi-Luciano Betton Collection, Velence (IT); MOYA – Museum of Young Art, Bécs (AT); Albertina – Die Sammlung Essl – Passion of art, Bécs (AT) illetve a Muzeum Stalowa Wola, Stawola Wola (PL).

Idén először képviseltette magát a NaCo nemzetközi vásárokon, Amszterdamban, majd Hamburgban. A külföldi közönség is érdeklődéssel látogatta a galéria standját, a vásárokon bemutatott kiállítási anyagból több mű is sikeresen gazdára talált. Az Old skin című sorozat néhány darabja még megvásárolható a NaCo-ban.

Késő tavasszal felkereste a NaCo galériát a Sotheby’s szakértője azzal a felkéréssel, hogy a galéria képviseltetné-e magát a Sotheby’s következő árverésén, ami természetesen visszautasíthatatlan ajánlat volt számunkra, hogy még szélesebb nemzetközi közönség előtt mutassuk be az általunk képviselt művészek munkáit. A NaCo tavaly megnyitott „showroom”-jában a Sotheby’s szakértői Jagicza Patrícia Old Skin I. című művét választották be az aukciós anyagukba, amely az Art Köln ideje alatt a Sotheby’s Köln-i aukciós házában volt kiállítva. Az aukción november 22. 14:00 órától november 29-ig lehet online licitálni Jagicza Patrícia művére (41. tétel) olyan neves hazai mesterek munkái mellett, mint Tihanyi Lajos, Vaszary János, Victor Vasarely, Fajó János és még sokan mások.
A Sotheby’s aukcióján a festmény 1600 EUR kikiáltási áron indul, becsértéke 3000-5000 EUR. Licitálni az aukciósház honlapján vagy az applikációjának letöltésével és saját regisztráció után akár online is lehet.

Jagicza Patrícia: “Old Skin I”; 2022; olaj, akril, vászon. Fotó: Újvári Csaba

— Artkartell

2022. november 25., péntek 17:10
kapcsolódó cikkek
  • Kecső Endre: Regenesis

    Kecső Endre: Regenesis, NaCo, 2024.

  • Alászállni a földalatti mélységekbe

    Hardi Ágnes művei egyszerű téri helyzeteket mutatnak fel, olyanok, mint a zen-kertek, amelyekben nincsen semmiféle történés, csendesek, mégis: az apró beavatkozások a térbe vagy a felületbe, egészen szélesre nyitják a néző elméjét. 

  • Örökérvényű antikvitás // Kecső Endre // NACO

    Kecső mitologikus képeivel az elmúlt hónapokban az Artkartell projectspace Antropomorfia című tárlatán találkozhattunk. Alighogy ez bezárt, egy újabb követte a Falk Miksa úti Nagyházi Galéria alá tartozó NACO-ban.

ajánló

Vető Orsolya Lia: Olvadó mintázatok

Vető Orsolya Lia: Olvadó mintázatok // Virág Judit Galéria

támogatók