BAF / BERGAMO ARTE FIERA

Január 13-án pénteken, immár tizennyolcadszorra nyitotta meg kapuit a BAF, Bergamo Arte Fiera.

A művészeti kiállítás és vásár elsősorban az észak-olaszországi műgyüjtőket, érdeklődőket vonza, de Bergamo forgalmas nemzetközi repterének köszönhetően manapság Európa bármely részéből kényelmesen és “lowcost” látogatható.
A BAF három napos rendezvényén szereplő 91 olasz galéria többezer alkotást állított ki a 6500 négyzetméteres pavilonban, és emellett számos izgalmas project, talk várta a látogatókat.

BAF BERGAMO ARTE FIERA 2023

© Fotó: Fanni Fazekas

Ahogy a pavilonba léptünk, megtudtuk hogy Jeff Koons színes kutyái szinte mindenkit jókedvre derítenek . A firenzei Galleria Roberto Ducci standján az L méretü “Balloon Dog” több színben, 500 példányú szériában készült, és 1200 eurós árával a vásár egyik legolcsóbb, legkapósabb alkotása lett (a galéria húsz kutyával érkezett, és szinte mind új tulajdonosra talált).

Jeff Koons színes “Balloon Dog” kutyái a firenzei Galleria Roberto Ducci standján

© Fotó: Fanni Fazekas

A milánói ArteA Gallery Wilhelm Mundt “Trashstones” biomorf szobrait állította ki, melyeket a német művész a studiójában felgyülemlő, újrahasznosítható hulladékanyagokból préselte össze. Mundt 1989-ben, az elsők között kezdett környezettudatossággal foglalkozni, szobrai időközben ikonikussá váltak.

Wilhelm Mundt, Trashstones 107., 108., 2003, ArteA Gallery, Milano

© Fotó: Fanni Fazekas

A torinói Galleria Accademia szerint, a galéria tevékenységének kulturális funkciót kell betöltenie, és nemcsak azok számára, aki jártasak a művészetekben, hanem azoknak is, akik közelebb szeretnének kerülni hozzá, hogy megismerhessék. A galéria elegáns standján bárki találhat pénztárcájának megfelelő műalkotást, a párezer eurós tételtől, párszázezerig; művészettörténetben kikristályosodott nevekkel találkozhatunk mint Arman, Mario Schifano, Fontana vagy akár Christo, aki 2016-ban az Iseo tó vizére épített The Floating Pears installációval örökre belopta magát minden észak-olasz szívébe.

A torinói Galleria Accademia standja

© Fotó: Fanni Fazekas

A műgyüjtők nagyrésze nem csupán érzelmi döntést hoz egy alkotás megvásárlásánál, hanem befektetésként is értékeli. Az olasz műgyüjtők egyik kedvelt művésze Lucio Fontana, aki hasított vásznai által vált ismertté, de már kevesebben tudják róla, hogy kerámia alkotásokat is készített. A San Marino székhelyű Artemisia Fine Art Lucio Fontna három, 1950-ben készült kerámiáját állította ki, és ha eladásra kerülnek, jó eséllyel eladási rekordot döntnek a vásáron.

Lucio Fontana, Battaglia, 1950. Natura Morta, 1949-50. Senza Titolo, 1950. Artemisia Fine Art San Marino

© Fotó: Fanni Fazekas

A BAF és az ARTEMORBIDA közös együttműködéséből két fiber-art kiállítás született a vásár helyszínén, XS PROJECT és FIBERSTORMING. A kurátor Barbara Pavan, az XS PROJECTben összegyüjtött 30x30 cm-es alkotásokkal a fiatal műgyüjtőket célozta meg, a FIBERSTORMING nagyméretű installációival pedig a vásárra érkező látogatókat igyekezett lenyűgözni.

Elham M. Aghili, Transition, 2023, FIBERSTORMING kiállítás

© Fotó: Fanni Fazekas

Egy délutánt töltöttünk a vásáron, mégis kényelmesen bejártuk az egész pavilont. A BAF csupán három napos, péntektől vasárnapig tart, viszont a mellette lévő pavilonban rendezett IFA, ITALIAN FINE ART, ami a régi BERGAMO ANTIQUARIA vásárt helyettesíti, egészen január 22-ig elhúzódik. 2023-ban Bergamo lett Olaszország Kulturális Fövárosa, ezért az elkövetkezö héten rengeteg kulturális rendezvény kerül megrendezésre a városban.

Látogatók a valenzai Galleria Lara e Lino Costa standon

© Fotó: Fanni Fazekas

— Kacziba Andi

2023. január 16., hétfő 15:48
ajánló

Hullámtörés - Magyar fotográfusok vízről és emberről

Hullámtörés - Magyar fotográfusok vízről és emberről // Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

támogatók