Mindeközben a piacon...

Aukciós festményrekord Picassóval és dübörgő Frieze New Yorkkal. Gyors összegzés az elmúlt hetek történéseiről. Képgalériával.

Nagyot ment a globális műkereskedelem az elmúlt két hétben. Most volt a világ két aukciós moguljának nagy tavaszi szezonja, amikor a legdrágább csúcsműveket terítik a műkereskedelem két nyugati fővárosában, Londonban és New Yorkban. A sort a Sotheby's nyitotta, bevállalva az időpontütközést a szokásosnál egy hónappal korábban startoló Velencei Biennále VIP-fogadásával. Brutális számok igazolták, hogy mennyire megérte kockáztatni. A modern és impresszionista árverés a cég történetének második legnagyobb bevételét hozta.

Új rekorder született

A nagy rivális, a Christie's még tovább szaladt a következő héten: 179 millió dollárért eladta minden idők legdrágább műalkotását, egy csinos kései Picassót. Új rekorder született. Majd pedig a kortárs aukciók arattak hatalmasat – mindkét háznál. A műtárgypiaci hype folytatódik.

Sean Kelly Gallery (New York), Frieze New York, 2015

© a Marco Scozzaro/Frieze engedélyével, fotó: Marco Scozzaro

Mindeközben ismét megrendezték a Londonból nemrég átterjeszkedő, nagy és menő kortárs gigavásárt, a Frieze-t New Yorkban. A nemzetközi nagyhalaknak módosítani kellett kedvenc nyári frázisukat, miszerint „Megnézni Velencében, megvenni Bázelben.” (Bázel mint a júniusi svájci óriásvásár, az Art Basel.) Nos, ezt most aktualizálni kellett New Yorkra, hiszen egy héttel a puccos biennále-megnyitó után már meg lehetett venni a felkapott sztárok műveit a Frieze-en. Katharina Grosse káprázatos, velencei, festett függönyös installációjára válaszul a Galerie Johann König kínálta jó pénzért a világsztár-státusz felé menetelő német művész képeit. A biennále egyik másik nagy attrakciójának – hogy még egy példát mondjunk! – az Isaac Julien által celebrált non-stop Marx-felolvasás bizonyult. Természetesen Isaac Julien is ott volt a Frieze-en, egész pontosan a Victoria Miro standján, fotó formájában!

A kereskedelmi és non-profit szektor közötti szakadék évről évre szűkül a globális színtéren. „Csomó jpeg-képet küldözgettek emailben a Biennále előtt, és a vásárlások meg is történtek a megnyitó ajtajában”magyarázta egy szakértő az Art Newspapernek. A műkereskedők rendre beszálltak a drága biennálés munkák finanszírozásába vagy szállításába. És az is nyílt titok, hogy szinte minden kiállítási tárgy eladó.

De mi most térjünk vissza New Yorkba, a Frieze-re, és nézzünk szét a vásár galériás standjainak – explicit eladásra kínált – művei között. A fotóra kattintva nyílik a galéria (16 kép):

Hauser & Wirth (Zürich / London / Somerset / New York / Los Angeles), Frieze New York, 2015

© a Marco Scozzaro/Frieze engedélyével, fotó: Marco Scozzaro

— Rieder Gábor

2015. máj. 19., kedd 06:15
kapcsolódó cikkek
ajánló

Vető Orsolya Lia: Olvadó mintázatok

Vető Orsolya Lia: Olvadó mintázatok // Virág Judit Galéria

támogatók