OFFFFFF

Hétvégén startol az új, független, budapesti képzőművészeti óriásesemény. Összeszedtük a legfontosabbakat az OFF Biennále programözönéből.

Az OFF Biennále egész páratlan kezdeményezés a magyar művészet történetében. Egyfajta ellenkulturális gesztus, amit a kormányzati sóval behintés és esztelen pénzszórás hívott életre.

Van benne egy adag

szexi ellenzékiség,

miközben egy nagy

fesztiválra való

programot kínál.

Nem olyan erőtlen és törékeny kezdeményezés, mint a neoavantgárd underground zugtárlatai, hiszen egy korábban országos jelentőségű, intézményes és informális „hálózat” áll mögötte. Elsősorban a Ludwig Múzeum korábbi szakmai stábja, mint keménymag, kissé meggyötört formában. Másodsorban menő kereskedelmi galériák, magánszponzorok, pénzemberek, független kiállítóterek, művészek és önkéntesek hada, no és persze a civil szférát támogató nemzetközi alapok és alapítványok. Van benne egy adag szexi ellenzékiség, miközben egy nagy fesztiválra való programot kínál.

A biennále név kicsit megtévesztő. A műfaji követelmények szerint egy biennálénak van neves főkurátora (vagy kurátori csapata), van hangsúlyos tematikája és egy-két fő helyszíne, ahol a nagykiállítások zajlanak. Az OFF Biennále – rendhagyó módon – sokkal kaotikusabban épül fel, bázisdemokratikus fejetlenséggel, szétszórt ezernyi helyszínnel, nyomasztó pénztelenséggel és alig kontrollált részkezdeményezésekkel. Bár a biennále név jól cseng, az OFF inkább fesztivál, ami ernyőként fog össze csomó kortárs képzőművészeti programot.

A bőség kézzel fogható. A menüben szerepel technodiszkó a LÄRM-ben, a The Corporation vezényletével (április 30.), eat-art mesterkurzusok Sulyok Miklós lakáséttermében (május 10. és 17.), egy nyövénytermesztős művészeti projektekről szóló könyv bemutatója a Lumen Zöldségesnél (április 24.), a '70-as évekbeli kelet-európai koncept művészet felmelegítése minden formában (Erdély Miklós szelleme a 2B-ben, Beke László Elképzelése a Tranzitban május 7-én). És hogy mást ne mondjunk, még a margitszigeti szökőkútból is krokodilhangok törnek majd elő...

Az Artkartell most összeszedte azokat a komoly kiállításokat, amiket muszáj megnézni, már csak a rangos – külföldi vagy magyar – résztvevők miatt is. Következzék a kötelező nyolc:

Bookmarks az egykori MEO-ban
A '70-es évekbeli koncepttől a mai konceptuális művészetig húzott, három galéria által összerakott szuperprodukció az OFF Biennále főkiállítása is lehetne. Ha nem rendezték volna már meg kétszer is, egyszer két éve a B55-ben, egyszer múlt héten a Kölni Vásáron.

Újrajátszott történelem
Az OSA-ban és a Platán Galériában megrendezett erős nemzetközi csoportkiállítás zúzós és intelligens politikai tartalmat sejtet. Kurátorok: Molnár Edit és Páldi Lívia.

Eva Kotátková
Talán az OFF legkurrensebb nemzetközi sztárja, egy rakétaként szárnyaló karrierű, fiatal cseh művésznő. Intelligens konceptuális művészet, trendi objektekkel és performanszokkal kiegészítve. Naná, hogy a Kisterem ad neki helyet.

Izolátor a volt Postapalotában
Sci-fi, kritika és szorongás egy izgalmas budai helyszínen, Csákány Istvántól Kokesch Ádámig.

forrás: offbiennale.hu

Csörgő Attila
Csörgő Attila, a nemzetközi színtéren legmenőbbnek számító, magyar, középgenerációs, konceptuális művész nem maradhatott ki az OFF-ból. Az időn és matematikán filozofáló műveket Bencsik Barna kurálja a Der Punkt nevű új helyen az V. kerületben.

Maurer Dóra: Áthatások
A Maurer Dóra-reneszánsz megállíthatatlan. De a régi fotókoncept művek leporolása mellett már alig marad alakalom megnézni, miket fest mostanában, rendületlenül, következetesen. A Vintage Galériában most erre nyílik lehetőség.

forrás: offbiennale.hu

Petra Feriancová a Viltinben
A fiatal szlovák konceptművész – főként családi – archívumok anyagával dolgozik. Időmilliomos, fekete-fehér művek. Feriancová nagy erőkkel lopakodik épp a nemzetközi hírnév felé, Kotátková szélárnyékában.

forrás: offbiennale.hu

Mladen Miljanovic
Az acb utcai helyiségében a galéria új kedvence, a délszláv fenegyerek, Mladen Miljanovic állít ki. Méghozzá egy Magyarország hadművelet című óriásfestményt.

forrás: offbiennale.hu

— Rieder Gábor

2015. április 23., csütörtök 11:27
kapcsolódó cikkek
  • Az eszképizmus biennáléja

    Menekülés a jövő és a realitás elől a fekete ősanya szoknyája alá. Körséta az 59. Velencei Biennálén. Látlelet és impressziók.

  • Képzeletkonyha

    MENÜ imaginaire / Culinary Institute of Europe / OFF-Biennále

  • Fotelkiállítások

    Felfedezett hetvenes évek, ellipszis pályák, kerámia trófeák, csodakamrák és a totyogó pingvinek. Videón néztünk kiállításokat: úgy bármikor lehet. Fotelprogram az ünnepekre.

ajánló

Irodalom / Próza / Szeifert Natália / Örökpanoráma

Irodalom / Regényrészlet / Szeifert Natália

támogatók