Best of AMB

Az Art Market Budapest legszebb művei, sarkai, standjai. Top 10.

Bár néha a fejünket fogtuk, különösen a külföldi standok láttán, a hagyományokhoz híven idén is összeszedtük a kedvenceinket az Art Market Budapesten. A vállaltan szubjektív képes összefoglalónk mi mással kezdődne, mint Nemes Márton már interjúban is megénekelt techno partiba oltott festményinstallációjával, mint a vásár legszemtelenebb, legfrissebb fricskájával.

A Deák Erika Galéria standja, 2018, Art Market Budapest

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

Majd bekukkantunk az acb standjára, ahol levesszük kalapunkat a Pécsi Műhely még mindig nagyon dögös ipari absztraktja (ezúttal Pinczehelyitől) és Bak Imre friss festményforgója előtt.

Az acb Galéria standja, 2018, Art Market Budapest

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

A neoavantgárd nemzetközi hájpja annyi új energiát adott a nagy öregeknek, hogy olyen zseniálisan up-to-date absztraktokat teremtenek, mint Nádler István imádnivaló rózsaszín remeke, ami mellett kiválóan mutat a pár generációval fiatalabb Kokesch Ádám posztindusztriál objektje. Természetesen mindez a Kisterem standján látható.

A Kisterem standja, 2018, Art Market Budapest

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

Ha már klasszikus–fiatal match, akkor ne menjünk el érzéketlenül Ember Sári Picassóra kacsintó kerámiái és a mögöttük sorakozó öreg konkrét festmények kombója mellett se!

A Molnár Ani Galéria standja, 2018, Art Market Budapest

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

A közvélekedés azt mondatja velünk, hogy be kell raknunk a sorozatba az Art+Text Budapest elegánsan fekete-fehér standját, a háború utáni múzeumi klasszikusokkal és a fiatal román Mircea But festménykollázsával. Mi pedig hajlandóak vagyunk hinni a sok dicséretnek és beválogatni a best of közé.

Az Art+Text Budapest standja, 2018, Art Market Budapest

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

Azért itt egy pillanatra megrökönyödtünk. A Vintage mindig hűvös koncept eleganciával összeállított standján megcsodáltuk Fogarasi bauhaus sziporkáját, majd hosszasan néztük a popos flakon festményeket, hogy nem egy visegrádi standról lógnak-e be ide. De nem, mi pedig mi mást tehetnénk, kíváncsian várjuk a folytatást!

A Vintage Galéria standja, 2018, Art Market Budapest

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

Nem akarunk kultúrdiplomáciai háborút, de az összezsúfolt visegrádi egyveleg finoman szólva sem bűvölt el minket. Ugyanakkor Jakub Nepras bitcoin árfolyamokat kivetítő, bizarr posztinternetes sámánbotját minden alkalommal megcsodáltuk a prágai Trafo Gallery standján.

A prágai Trafo Gallery standja, 2018, Art Market Budapest

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

A ljubljanai P74 galériánál hosszasan bámultuk a szlovén pop art művésznő, Milena Usenik absztraktba hajló csíkos sálfestményét 1975-ből. Taps.

A ljubljanai P74 standja, 2018, Art Market Budapest

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

A Neon Galéria egy zsebkendőnyi fordulóban csinált csodát, múzeumi szintű klasszikusokkal. Csiky Tibor képobjektjét is szerettük, de Lossonczy Tamás líra absztraktja előtt szó szerint földbe gyökerezett a lábunk.

A Neon Galéria standja, 2018, Art Market Budapest

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

A Viltin finom ízléssel válogatott konkrét művei között csendes áhítattal lépdeltünk végig. Fotón pedig nagy kedvencünket, Forgó Árpád kitüremkedő-megereszkedő formázott vásznait örökítettük meg.

A Viltin Galéria standja, 2018, Art Market Budapest

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

Legvégül pedig hol másutt pihennénk meg, mint fent a karzaton, saját standunk süppedős foteljeiben, ahol az Artkartell Collection mutat egy kis ízelítőt magából, hatalmas grizzlyvel és vakarózó barnamedvével.

Az Artkartell Collection standja, 2018, Art Market Budapest

© fotó: Biró Dávid / Artkartell


— Rieder Gábor

2018. október 13., szombat 08:59
kapcsolódó cikkek
ajánló

A fólia illúziója // Interjú Rónai Viktorral

Miként lehet egy falat lélegzetvételhez juttatni? Egyáltalán hogyan értelmezi Rónai Viktor Engedjük lélegezni a falat? című metaforikus kiállítását? Az alkotóval Takáts Fábián beszélgetett. 

támogatók