Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ppcerjrn/public_html/artkartell.hu/components/com_k2/models/item.php on line 898

AMB 2020

Körkép a vírus által sújtott Art Marketről. Visszalépő pesti galériák és a többiek.

Art Market Budapest, 2020

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

A budapesti kortárs művészeti élet legnagyobb eseménye, az egy évtizede menetelő Art Market vásár töretlenül emelkedő pályán futott eddig. 2017-ben már kifejezetten elégedettek voltunk az általános színvonal emelkedéssel, onnantól kezdve már csak a szélben szálló spleenbe tudtunk belekötni, most pedig itt a nagy újítás: a digitális felület.

Nem meglepő, hogy a COVID alaposan átrendezte a képletet. A műtárgypiac nehéz helyzetbe került. A vásárok elmaradnak vagy újrakonfigurálják magukat. Akik képesek voltak fennmaradni ilyen viszonyok között is, azoknak a jelentősége felértékelődött. A nagy globális art fairek, mint az Art Basel vagy a Frieze nem vállalták a kockázatot, hiszen üzleti modelljük a kontinenseket átszelő kiállítók és vip-látogatók összehozásán alapult. A regionális bázison működő vásárok viszont nem maradtak el, se Bécsben, se Moszkvában, se Koppenhágában. A látogatottsági és az eladási adatok sem csökkentek számottevően, és a számokat az Art Market Budapest is sikeresen hozta.

A Kortárs Galériák Egyesületének közös standja, Art Market Budapest, 2020

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

Az Art+Text Budapest fotós standja, Art Market Budapest, 2020

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

Nem az érdeklődők, hanem a kiállítók jöttek el idén kevesebben. Nem az történt, amire számítani lehetett, hogy elmaradnak a külföldiek, hanem a magyar galériások derékhada mondta vissza a szereplést, illetve korlátozta jelenlétét egy közös standra, ezzel némiképp cserben hagyva a magyar művészeti élet leglátogatottabb közös eseményét. A pesti galériás színtér profikból álló elitmezőnye meglepő véletlenszerűséggel egymás mellé zsúfolt egy-egy műtárggyal jelent meg egy kis kiállításnyi területen. A digitális platformon látszott csak, hogy mi mindent hozhattak volna még.

Az Erdész Galéria standja, Art Market Budapest, 2020

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

A Horizont Galéria standja, Art Market Budapest, 2020

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

Art Market Budapest, 2020

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

Az idei vásár széles merítésű műtárgyrengetegben adódott pár izgalmas falat, az Erdész Galéria előbányászott kortárs klasszikusaitól kezdve, a fanyar absztraktokat felvonultató Neonon keresztül, a fiatalokat bemutató Horizontig. A fotografikus szekciót évről éve felvonultató D-épület le volt zárva. A nagyterembe átterelt fotós standok idén is erősítették a mezőnyt: például a Capa Központ szórakoztató párbeszédes projektje vagy a különféle kelet-európai koncept fényképek hosszú sora.

A fiatalok közül Üveges Mónika chia magos formázott vászon objektje csavarta el elsőre a fejünket, még akkor is, ha a magokat nem is láttuk benne, csak a csillogó szürke műanyagot és a szőnyegrojtokat. Majd Kis Judit metálos téglainstallációja a Magyar Műhelynél, és Dariusz Gwizdala szárazvirág installációi a berlini Whiteconceptnél, amiket jó élőben látni a sok Instagram-poszt után.

A vírus alaposan megnehezítette a vásárrendezők dolgát. Igaz, legalább össze tudott jönni egymással a színtér apraja-nagyja, találkozni egy eseményszegény év után. Jövőre, reméljük, újra teljes fegyverzetben térhet vissza az Art Market Budapest és a galériás krém.

A kolozsvári Centrul de Interes standja, Art Market Budapest, 2020

© fotó: Biró Dávid / Artkartell

— Artkartell

2020. november 06., péntek 12:56
kapcsolódó cikkek
  • Virtuális Art Market

    Az idei Art Market Budapest előremutató újítása az online platform. Új élményfaktor a vásározásban. Art Market Budapest Virtual.

  • Vásár vírus idején

    Az Art Market Budapest idén ősszel is megnyitja kapuit, akárhogyan is. Covid-protokoll, online platform, közös jelenlét és jövőkép. Az Artkartell kényes kérdéseire Ledényi Attila, a vásár igazgatója válaszol.

  • Kívülállókból bennfentesek

    És bennfentesekből kívülállók. Vásártöredékek az Art Market Budapest belső bugyraiból.

ajánló

Éjsötétben utazó elme

Pertics Flóra szubjektív írása Szabó Klára Petra 
Hadd oldjam meg az őrületet, ami összezavar téged című kiállításáról

támogatók