NADA

Divatok a pálmafák árnyékából. Képriport Miamiból.

Részlet a vásárból, NADA, Miami, 2017

© fotó: Fazekas Fanni / Artkartell

Vannak a nagy mamutvásárok, ahol a kortárs képzőművészeti sztárokat és wannabe-sztárokat adják csillagászati áron. (A nagy mamutok közül is a három világ körüli helyszín között utazgató Art Basel brand a legdurvább.) A gigavásárok mellett mindig ott találunk egy rakás lebzselő-fontoskodó szatellitbörzét, másodlagos frissességű, de legalább nagyon olcsó áruval. És a sok szatellit bolygó között mindig ott egy kivételesen szexi, fiatalos és kísérletező profilú, alternatív kis vásár. Régen ezeken át vezetett az út a nagy mamuthoz, itt fedezték fel a fiatal tehetségeket és a feltörekvő galeristákat (lásd a Listét a svájci Art Basel mellett), de ma már ezekből a trendszetter szuperszexi vásárokból is annyi van, hogy megteremtették saját elitistán laza galériás színterüket és az őrülten sznob vásárlóközönségüket.

Nos, a floridai Art Basel Miami alternatív elitvására a non-profit kötődésű NADA. A kezdeményezés rövidítése a műkereskedők újhullámos szellemiségére utal (new art dealers). Itt perzselnek a legfrissebb trendek és divatok Miami szikrázó ege alatt. Elküldtük hát rendíthetetlen fotóriporterünket, Fazekas Fannit, hogy szaglásszon körül a vásáron. A képre klikkelve megnyílik a NADA-t bemutató fotógaléria:

Fali tapéta és mágikus objektek a Reyes Projects (Birmingham, US) standján, NADA, Miami, 2017

© fotó: Fazekas Fanni / Artkartell

— Rieder Gábor

2017. december 29., péntek 19:00
kapcsolódó cikkek
  • Az acb az Art Baselen

    Idén első alkalommal volt jelen az acb az Art Baselen, rögtön két standdal is szerepelt a kiállítók között. A tapasztalatokról és eredményekről Kopeczky Rónát, az acb művészeti vezetőjét kérdeztük.

  • Kirakat villantás

    Zero Flash Show

  • Vásár vírus idején

    Az Art Market Budapest idén ősszel is megnyitja kapuit, akárhogyan is. Covid-protokoll, online platform, közös jelenlét és jövőkép. Az Artkartell kényes kérdéseire Ledényi Attila, a vásár igazgatója válaszol.

ajánló

Soós Kata // Kórtörténet // Art Korner

Soós Kata // Kórtörténet // Art Korner - Kocsis Katica megnyitószövege

támogatók