Az elmúlás nyomában

Miquel Barceló performansza Málagában

„Valójában mindig csak a dolgok keletkezésének vagyunk szemtanúi, eltűnésüket nem tudjuk nyomon követni…”- mondja Miquel Barceló. Hogy ez néha másként is lehetséges, arról  a művész malagai performanszán is megbizonyosodhattunk.

Az idei nyár Malagán a legismertebb spanyol kortárs festőről, Miquel Barcelóról szólt. A Picasso Múzeumban Metamorphosis címmel az utóbbi években készült munkáiból látható ( szeptember 26-ig) exkluzív válogatás. A Pompidou fiókmúzeumában, a Cube-ban is jelen van néhány alkotása a spanyol festészet egy évszázadát átfogó (Mirótól Barcelóig) kiállításon. A hab a tortán persze a személyes találkozás volt a Picasso- és a Malaga Múzeum közös szervezésében létrejött Despintura Fónica című  performanszon és tematikus beszélgetéseken.

Miquel Barceló (1957- ) neoexpresszionista életműve a festészet és szobrászat kísérleti megközelítéséről ismert, performanszai hasonlóképpen. Az eltűnés, az átalakulás, a mulandóság kerül a középpontba valamennyi műfajban. Számos alkotása és nyilatkozata igazolja ezt. (A 2017-es brooklyni St.Ann’s Warehouse-ban nagy sikert aratott, Paso Doble című, felkavaró előadásán, – amely részben performansz, részben installáció volt – Josef Nadj (francia koreográfus) segítségével különböző anyagokból átalakítják a színpadot, majd egymásból szobrot formálva a kész alkotás részévé válnak. A Picasso Múzeumban az éppen aktuális kiállítás címének ihletője pedig Franz Kafka 1915-ben megjelent kisregénye: Az átváltozás.)

Malagában, a Despintura Fónica című performansz két előadásán a nyugodt szemlélődést kínálta fel nézőinek. Pályája elején Barceló elhagyva az „izmusokat”, önálló kifejezési formákat keresett. Utazásai során, a világot bejárva a különböző kultúrák és vallási filozófiák erőteljesen hatottak művészetére. Az utóbbiak közül a mulandóság buddhista értelmezését kívánta megidézni a malagai performanszon.

                            
                                                    Miquel Barceló. Despintura fònica, 2021. június 18. Malaga, Spanyolország
                                                                                      Készítette: Museo Picasso Málaga, 2021

A helyszínt adó, klasszicista stílusú Malaga Museum gyönyörű belső udvarában  üres - a festéket felszívó, különleges - vászon feszül előttünk. Pascal Comelade, francia-katalán zenész segít hozzá a relaxált szemlélődéshez. Avantgard, mégis éteri zene szól. Eközben Barceló óriási ecsettel, szivacsgolyóval, vizipisztollyal, nyeles kefével viszi a vászonra a fekete festéket. A látványban az altamirai barlangfestmények megható egyszerűsége és a graffiti agresszív vonalvezetése  egyaránt felfedezhetők. Élvezetes az alkotási folyamat részesévé válni. Barceló magabiztos és megnyerő, mégis alázattal dolgozik.

Aztán a kialakul a kompozíció. Nincs hiányérzetünk. A művész leül a kép elé, a zene szól, vibrál körülöttünk. Várunk csendesen, miközben a festmény halványodik, más-más részlet dominál egy ideig, majd az is megfakul. Az elmúlás kiszámíthatatlan, finom részleteit látjuk. Telnek a percek, s lassan a szemünk láttára tűnik el Miquel Barceló 30 percig létező alkotása, játékos elégiája a művészethez.

A Despintura Fònica című performanszot először a párizsi Musée Picassóban, majd más ikonikus helyszíneken, Bangkokban, Kiotóban, Salamancában és Zürichben mutatta be a művész a két malagai nyári előadás előtt.
Fotók: © Museo Picasso Málaga és ©Tóth Ágnes

— Tóth Ágnes

2021. szeptember 17., péntek 13:10
kapcsolódó cikkek
  • Picasso hamis vallomása

    „Én csak hivatásos komédiás vagyok, aki megértette korának szellemét és kiszolgálja minden szeszélyét.” Mondta Picasso. Állítólag. Az Artkartell utána járt a szerzőnek.

  • Modigliani és a nonchalance

    A kiállításgyár meghozta a következő nyári szenzációt, szintén a párizsi avantgárd mezőnyéből válogatva. Amedeo Modigliani Budapesten.

  • Mindeközben a piacon...

    Aukciós festményrekord Picassóval és dübörgő Frieze New Yorkkal. Gyors összegzés az elmúlt hetek történéseiről. Képgalériával.

ajánló

Eljutni az Édenkertbe

Sanga ni wati // A tér minden idejében- Édenkert // K11 Labor

támogatók