Hongkongi pillanat

Képgaléria a legkomolyabb ázsiai vásárról. Globalizált kortárs képzőművészet Keletről.

Az Art Basel, azaz a világ legnagyobb és legprofibb kortárs (plusz modern) vásárrendező cége, pár éve bekebelezte a feltörekvő hongkongi art fairt, hogy uralni tudja az ázsiai piacot is. (A svájci vállalat már jó rég megvetette lábát az Egyesült Államokban, egész pontosan Miamiban.) Ebből a nászból született az Art Basel in Hong Kong, egyesítve a fölényes nyugati profizmust a parlagon heverő keleti milliókkal.

Az ázsiai kortárs művészet

már rég nem

egzotikus.

Hongkong fontos hely. A gazdasági növekedés már visszavett a lendületéből, a diáktüntetések aggasztóak, de a kortárs művészet arrafelé nagyon divatos, a vásár pedig növekszik rendületlenül. Már előrébb kellett hozni pár hónappal, hogy ne zavarjon be a nemzetközi naptár nagy májusi-júniusi pörgésébe – írta a New York Times jól értesült kritikusa.

Nagy volt a nyüzsgés: vip vendég volt a kínai művészet legnagyobb gyűjtője, Ulli Sigg, a Tate mindenható igazgatója, Nicholas Serota, de az Alibaba alapítója, Jack Ma is.

Részlet a vásárból, Art Basel in Hong Kong, 2015

© fotó: Jessica Hromas/Art Basel 2015

Az ázsiai kortárs művészet már rég nem egzotikus. Persze minden országban van helyi tradíció, ókonzervatív klikkek, sajátos történelmi adottságok, de – úgy általában – Ázsia is része már a nagy globális társasjátéknak. Hongkongban is ugyanaz a nyugati, modernista kortárs hagyomány adja a keretrendszert és a horizontot, mint mindenhol a világban. Az absztrakt az absztrakt, a koncept az koncept, az installáció az installáció.

De azért nincs totális, 100%-os uniformizálódás, a couleur locale még mindig látványos. Csillogó króm dekor, cukiságok, kamerába bámuló Buddha-szobor, óriásira növesztett pop gegek.

Jöjjön három képgaléria! Először is a nagyon-nagyon nem ázsiai nagygalériák Hongkonghoz választott kollekcióiból:

Almine Rech Gallery (Párizs/London/Brüsszel), Art Basel in Hong Kong, 2015

© fotó: Jessica Hromas/Art Basel 2015

Ázsiaiak egymás között:

Galerie Urs Meile (Peking/Lucerne), Art Basel in Hong Kong, 2015

© Art Basel

És végezetül pár példa az óriás projekteket bemutató Encounters-szekcióból:

Yang Maoyuan mutáns lova, Platform China (Hongkong), Art Basel in Hong Kong, 2015

© Art Basel

— Rieder Gábor

2015. március 24., kedd 12:25
kapcsolódó cikkek
  • Kirakat villantás

    Zero Flash Show

  • Vásár vírus idején

    Az Art Market Budapest idén ősszel is megnyitja kapuit, akárhogyan is. Covid-protokoll, online platform, közös jelenlét és jövőkép. Az Artkartell kényes kérdéseire Ledényi Attila, a vásár igazgatója válaszol.

  • Kívülállókból bennfentesek

    És bennfentesekből kívülállók. Vásártöredékek az Art Market Budapest belső bugyraiból.

ajánló

Súgjatok vidám éneket

Súgjatok vidám éneket / Sztefanu Marina és Fülöp Gergő / ISBN könyv+galéria

támogatók