GWB kedvencek

Mik a legjobb kiállítások a Gallery Weekend programjából? Artkartell-előrejelzés a hétvégére.

Már csak egy-két nap, és kezdetét veszi a kortárs budapesti galériák szezonnyitó pörgése: a Gallery Weekend Budapest. Itt a soha vissza nem térő lehetőség, hogy az ember egyvégtében végigmeneteljen az összes jó budapesti kortárs kereskedelmi galérián, és behabzsolja az őszi kínálatot.

Lesz minden, mint a búcsúban: szofisztikált '70-es évekbeli konceptek (Halász Károly nagy bemutatója az acb-ben), brutál kelet-európai figurális festészet (Bodoni Zsolt az Art+Text Budapestben), ufó-szerű plasztik objektek (Kokesch Ádám új művei a Kisteremben), kőkemény nemzetpolitizálás (A nemzet korszaka című csoportos a Knollnál) és szépelgő ál-vintidzs pszichothriller (Dobos Tamás fotói a NextArtban).

De ahelyett, hogy egyenként végigvennénk mind a 16 helyszínt, inkább szedjük össze az öt legfrissebbnek, legizgatóbbnak, legtrendibbnek ígérkező kiállítást!

 

#VILTIN Galéria

Tibor Zsolt: Gondold végig, 2016, crayon, kréta, olajpasztel, gouache, lakk festék, papír, 100×70 cm

© a művész és a VILTIN Galéria jóvoltából

Tibor Zsolt régi favorit. Nem számít új fiúnak, sőt, elég régóta maszatolja az indigópapírokat és a nehezen kibogozható, furcsa óriásrajzokat. Az elmúlt három-négy évben egész megtáltosodott, kiköltözött Bécsbe, ahol ezzel a pici-semmi-de-nagyon-koncept rajzművészettel teljesen beleilleszkedik a szakmai elit krémjébe. Alig várjuk, hogy láthassuk a rejtélyes Etil rakéta címre keresztelt szóló kiállítását a Viltinben.

 

#INDA Galéria

Agnieszka Grodzińska: Stills from home, unsentimental journey, 2014–16, kollázs talált fotón, 13×13 cm

© a művész és az INDA Galéria jóvoltából

Ki gondolná, hogy az Inda már tíz éves? Pedig igen. A diszkrét emeleti lakásgaléria most ünnepli szülinapját a Király utcában. Ebből az alkalomból egy dögös nőművészeti együttest állított össze, Térfeszítés címmel, Csáky Marianne, Eperjesi Ágnes és Agnieszka Grodzińska részvételével A lengyel művésznő meghívóhoz kiküldött polaroid képéről alig tudjuk levenni a szemünket! Ráadásul az Inda emeli a tétet: elindít – az ACAX-szal karöltve – egy '90-es éveket újragöngyölítő sorozatot a project roomban. Reméljük, hogy kiderül majd, miért csókolóznak a nagy idők tanúi olyan hevesen, és hogy mi az a címadó TAVATE!?

 

#Vintage Galéria

Szabó Dezső: Exposed, 2016, kémiai festmény, ezüstzselatin nyomat, 58×48cm

© a művész és a Vintage Galéria jóvoltából

Szabó Dezsőt évek óta nem láttuk már. Pedig mindig nagyon frappáns ötletekkel áll elő a makett-építés és a tárgymanipulálás fotográfusi területén. Egyelőre a furcsa fénylő kúpokat néztük csak (a meghívó fotóján). A mellékelt adatok szerint ezüstzselatinos nagyításról van szó. Már csak pár nap, és kiderül, mit keres c-print lovag Szabó Dezső a klasszikus fotográfusi eljárások nemes világában!?

 

#Chimera-Project Gallery

Anu Vahtra: Szoba üres lapokból, 2016, installáció, archival pigment nyomatok, 105×70 cm és 70×105 cm, offset print, 87×62 cm, üveg, üreges beton, fa

© a művész és a Chimera-Project jóvoltából

A Chimera-Project szintet lépett, beiktatta hivatalos nevébe a Gallery szócskát. Mondjuk mi eddig is tudtuk, hogy galériáról van szó, de a változásnak jelzésértéke van: a Chimera feltörekvő nemzetközi szereplővé cseperedett az elmúlt évek vásárszerepléseivel. Kifejezetten menő külföldi művészeket vonzanak magukhoz, mindenképpen ilyen a fiatal észt művésznő, Anu Vahtra is. Nézzük a pesti kiállítás csupafehér-csupakoncept korábbi kölni variánsát, és tudjuk: Vahtrát meg kell nézni minél előbb!

#Horizont Galéria

Klára Hosnedlová és Igor Hosnedl: Red Riding Hood

© a művészek és a Horizont Galéria engedélyével

Kelet-európai performanszművészet, posztmodern-hangulatú textildíszletekkel? Fogalmunk sincs róla, hogy ki az a Klára Hosnedlová és férje, Igor Hosnedl, de a stilizált grimmi mesevilágba repítő környezet több mint ígéretes. Ráadásul az osztrák premodern építész- és dizájnersztár, Josef Hoffmann élettörténetét dolgozzák fel valamilyen csavaros módon. Nem vitás: a Red Riding Hoodot (mindközönségesen: Piroskát) is látni kell!

— Rieder Gábor

2016. szeptember 08., csütörtök 13:50
kapcsolódó cikkek
ajánló

Beburkol, miközben felemészt

Burjánzó, érzékien egymásba olvadó kreatúrák tekerednek a Hamburger Bahnhof főcsarnokának gerendáiról és oszlopairól. Taszító és vonzó, tapintanánk, de közben viszolygunk. Eva Fàbregas installációja a teret egy lélegző organizmussá változtatja.

támogatók