Jagicza Patrícia: Old Skin

A NaCo tavaly megnyitott „showroom”-jában a Sotheby’s szakértői Jagicza Patrícia Old Skin I. című művét választották be az aukciós anyagukba...

Jagicza Patrícia első kiállítását a Nagyházi Contemporary galéria rendezte 2021 tavaszán volt „Blank Space” címmel. A kiállítás ideje alatt a Jagizca képek gyűjtői mellett számos új érdeklődő is megismerkedhetett a művészetével. A kiállítás sikerét jelzi, hogy 2021 év végére több, mint tíz alkotás elkelt a kiállított művekből, a népszerű kiállítási anyagból pár darab elérhető még a galéria kínálatában. 2022 tavaszán már az aukciós piacon is bemutatkozott a művész az alkotásaival. A Nagyházi Galéria és Aukciósház első kortárs árverésén két munkája szerepelt, ahol mindkettő sikeresen gazdára talált.

A „Season of the Second Skin” című idei kiállítás kiinduló pontjának számító diptichon, amely a kiállítás előtt gazdára talált, a tengeren túlra – New York-i magángyűjteménybe került. A NaCo-nak ez volt az első eladása az Egyesült Államokba. 2022 március-i kiállításán nyolc festményét mutattuk be, melyek közül egy olyan neves hazai magángyűjteménybe került, amely a 20. századi eleji magyar avantgarde festészet számos nagy mesterének művével büszkélkedik.

Magyarországon több magán- és gyűjteményben is megtalálhatóak Jagicza Patrícia festményei, mint például ENA Collection, Innotal Zrt., Kepesita Collection, Óbudai Múzeum, K&H Bank Collection, (Budapest), Tornyai János Múzeum (Hódmezővásárhely).

Nemzetközi gyűjtemények is őrzik munkáit, mint például az Imago Mundi-Luciano Betton Collection, Velence (IT); MOYA – Museum of Young Art, Bécs (AT); Albertina – Die Sammlung Essl – Passion of art, Bécs (AT) illetve a Muzeum Stalowa Wola, Stawola Wola (PL).

Idén először képviseltette magát a NaCo nemzetközi vásárokon, Amszterdamban, majd Hamburgban. A külföldi közönség is érdeklődéssel látogatta a galéria standját, a vásárokon bemutatott kiállítási anyagból több mű is sikeresen gazdára talált. Az Old skin című sorozat néhány darabja még megvásárolható a NaCo-ban.

Késő tavasszal felkereste a NaCo galériát a Sotheby’s szakértője azzal a felkéréssel, hogy a galéria képviseltetné-e magát a Sotheby’s következő árverésén, ami természetesen visszautasíthatatlan ajánlat volt számunkra, hogy még szélesebb nemzetközi közönség előtt mutassuk be az általunk képviselt művészek munkáit. A NaCo tavaly megnyitott „showroom”-jában a Sotheby’s szakértői Jagicza Patrícia Old Skin I. című művét választották be az aukciós anyagukba, amely az Art Köln ideje alatt a Sotheby’s Köln-i aukciós házában volt kiállítva. Az aukción november 22. 14:00 órától november 29-ig lehet online licitálni Jagicza Patrícia művére (41. tétel) olyan neves hazai mesterek munkái mellett, mint Tihanyi Lajos, Vaszary János, Victor Vasarely, Fajó János és még sokan mások.
A Sotheby’s aukcióján a festmény 1600 EUR kikiáltási áron indul, becsértéke 3000-5000 EUR. Licitálni az aukciósház honlapján vagy az applikációjának letöltésével és saját regisztráció után akár online is lehet.

Jagicza Patrícia: “Old Skin I”; 2022; olaj, akril, vászon. Fotó: Újvári Csaba

— Artkartell

2022. november 25., péntek 17:10
kapcsolódó cikkek
  • MEMENTO VITAƎ

    MEMENTO VITAƎ / Riez ’HOEK’ József / NACO

  • METANOIA

    METANOIA kortárs képzőművészeti kiállítás // contemporary fine art exhibition

  • Contemporary East

    A londoni Sotheby's árverező mogul összerakott nyár elejére egy kelet-európai anyagot. Óvatos reménykedésre adva okot.

ajánló

RECENZIÓ / MÉNES ATTILA / A BOLT

Irodalom / Recenzió / Járvás Péter

támogatók