Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ppcerjrn/public_html/artkartell.hu/components/com_k2/models/item.php on line 898

Hongkongi pillanat

Képgaléria a legkomolyabb ázsiai vásárról. Globalizált kortárs képzőművészet Keletről.

Az Art Basel, azaz a világ legnagyobb és legprofibb kortárs (plusz modern) vásárrendező cége, pár éve bekebelezte a feltörekvő hongkongi art fairt, hogy uralni tudja az ázsiai piacot is. (A svájci vállalat már jó rég megvetette lábát az Egyesült Államokban, egész pontosan Miamiban.) Ebből a nászból született az Art Basel in Hong Kong, egyesítve a fölényes nyugati profizmust a parlagon heverő keleti milliókkal.

Az ázsiai kortárs művészet

már rég nem

egzotikus.

Hongkong fontos hely. A gazdasági növekedés már visszavett a lendületéből, a diáktüntetések aggasztóak, de a kortárs művészet arrafelé nagyon divatos, a vásár pedig növekszik rendületlenül. Már előrébb kellett hozni pár hónappal, hogy ne zavarjon be a nemzetközi naptár nagy májusi-júniusi pörgésébe – írta a New York Times jól értesült kritikusa.

Nagy volt a nyüzsgés: vip vendég volt a kínai művészet legnagyobb gyűjtője, Ulli Sigg, a Tate mindenható igazgatója, Nicholas Serota, de az Alibaba alapítója, Jack Ma is.

Részlet a vásárból, Art Basel in Hong Kong, 2015

© fotó: Jessica Hromas/Art Basel 2015

Az ázsiai kortárs művészet már rég nem egzotikus. Persze minden országban van helyi tradíció, ókonzervatív klikkek, sajátos történelmi adottságok, de – úgy általában – Ázsia is része már a nagy globális társasjátéknak. Hongkongban is ugyanaz a nyugati, modernista kortárs hagyomány adja a keretrendszert és a horizontot, mint mindenhol a világban. Az absztrakt az absztrakt, a koncept az koncept, az installáció az installáció.

De azért nincs totális, 100%-os uniformizálódás, a couleur locale még mindig látványos. Csillogó króm dekor, cukiságok, kamerába bámuló Buddha-szobor, óriásira növesztett pop gegek.

Jöjjön három képgaléria! Először is a nagyon-nagyon nem ázsiai nagygalériák Hongkonghoz választott kollekcióiból:

Almine Rech Gallery (Párizs/London/Brüsszel), Art Basel in Hong Kong, 2015

© fotó: Jessica Hromas/Art Basel 2015

Ázsiaiak egymás között:

Galerie Urs Meile (Peking/Lucerne), Art Basel in Hong Kong, 2015

© Art Basel

És végezetül pár példa az óriás projekteket bemutató Encounters-szekcióból:

Yang Maoyuan mutáns lova, Platform China (Hongkong), Art Basel in Hong Kong, 2015

© Art Basel

— Rieder Gábor

2015. március 24., kedd 12:25
kapcsolódó cikkek
  • Kirakat villantás

    Zero Flash Show

  • Vásár vírus idején

    Az Art Market Budapest idén ősszel is megnyitja kapuit, akárhogyan is. Covid-protokoll, online platform, közös jelenlét és jövőkép. Az Artkartell kényes kérdéseire Ledényi Attila, a vásár igazgatója válaszol.

  • Kívülállókból bennfentesek

    És bennfentesekből kívülállók. Vásártöredékek az Art Market Budapest belső bugyraiból.

ajánló

Éjsötétben utazó elme

Pertics Flóra szubjektív írása Szabó Klára Petra 
Hadd oldjam meg az őrületet, ami összezavar téged című kiállításáról

támogatók