A krém

Hosszas szavazatgyűjtési procedúra után összeállt a legjobb magyar kortárs képzőművészek listája. Íme a Top 10.

Ma, csütörtök este, a Brody-ház dizájnromos színfalai között, Ledényi Attila és buzgó csapata bemutatta a legjobb tíz művészről szóló kiadványát, a Kortárs magángyűjtők TOP 10 című füzetkét. Az Artkartell – mint segítő partner – nemrég közzétette a szavazás eredményének első állomását, az összesítésből kikerült első 50 művészt. Ami szavazategyenlőség miatt felhízott 61 főre.

A már közölt Nagy Lista – várható módon – értetlenkedést és hőbörgést váltott ki. (A hasonló listák létjogosultságához csak egy adat: a top 61-es cikk az Artkartell magasan legolvasottabb cikke lett pár nap leforgása alatt.) A legtöbb méltatlankodó a felkért zsűrorok névsorát hiányolta. Ami késik, nem múlik, itt vannak a zsűritagok, az EDGE tolmácsolásában:

„A program sikeréhez szavazatával a felkért szakemberek rendkívül széles köre járult hozzá, köztük Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum, Einspach Gábor, a Magyar Műkereskedők és Galériák Országos Szövetsége, Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Gulyás Gábor, a szentendrei Ferenczy Múzeum, Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Ledényi Attila, az Art Market Budapest, Prosek Zoltán, a Paksi Képtár, Somorjai Kiss Tibor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és Sturcz János, a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészeti Kollégiuma vezetője; a hazai kereskedelmi galériák részéről a Deák Erika, az Erdész, a Godot, az Inda, a Molnár Ani, a Neon, a NextArt, a Várfok, a Viltin és a Vintage galériák vezetői; a szakmai sajtó vezető képviselői köréből Hajdu István (Balkon), Martos Gábor (MúzeumCafé), P. Szabó Ernő (Új Művészet), Rieder Gábor (Artkartell) és Topor Tünde (Artmagazin), a legjelentősebb kortárs magángyűjtők közül Alföldi Róbert, Bán György, Barabás Lajos, Bognár Attila, Fehér László, Gerendai Károly, Hetényi Csaba, Hoffmann István, Horn Péter, Jaksity György, Kovács Gábor, Rechnitzer János, Reszegi Judit, Rimár Péter, Skonda Mária / Völgyi Miklós, Szabó Károly, Szabó Zoltán, Szalóky Károly, Szép Péter (†), Szűcs Ferenc, Szűcs Tamás, Vass László, Vértes Gábor és Virág Judit, az Artkartell által a szavazásra kiválasztott művészettörténészek és kurátorok köréből pedig Bán András, Beke László, Bordács Andrea, Fehér Dávid, Fenyvesi Áron, Gergely Mariann, Geskó Judit, Ízinger Katalin, Keserü Katalin, Készman József, Nemes Attila, Pataki Gábor, Sárvári Zita, Stepanovic Tijana, Szipőcs Krisztina, Szoboszlai János és Tolnay Sándor.”

A 61 művészt nem soroljuk fel még egyszer, itt mindenki elolvashatja a korábbi „nagy listát”.

Ne szaporítsuk tovább a szót, jöjjön a Top10!

 

A legjobb tízbe – ábécé sorrendben – a következők kerültek be: a geometrikus absztraktok professzora, Bak Imre, az agro art egyszemélyes mindenese, Bukta Imre, a nagy ígéret Csákány „Documenta” István, a stabilan bizonyító középgenerációs Csörgő Attila, a figurális festészet hűséges katonája, Fehér László, a színbűvölő avantgardista, Keserü Ilona, a koncept szobrászat hazai aduásza, a Kis Varsó, a nemzetközi reneszánszát élő Maurer Dóra, az elegáns gesztusok nesztora, Nádler István és a középgenerációs pictor doctus, Szűcs Attila.

Hát ebbe tessék belekötni!

— Rieder Gábor

2015. június 11., csütörtök 19:30
kapcsolódó cikkek
  • Futurum Perfectum

    Megnyílt, és bevégeztetett! ☠ A Stúdió Galériában a budapesti horror szcéna latolgatja az apokalipszis utáni lét esélyeit.

  • Ön-arc-kép

    Egy csokorban Bak Imre legfrissebb képei. Azt látod, amit látsz. Ahogy Frank Stella mondaná.

  • Üveg plafon, fa padló

    Új szereplő a pesti galériás színtéren. A Glassyard Gallery Csákány Istvánnal robbantott. Tükör által, nem homályosan.

ajánló

A leonardeszk

A frissen felújított Szépművészeti Múzeum igazságot szolgáltat a méltatlanul megvádolt Leonardo-féle lovasszobornak. Kamarakiállítás egy arasznyi kisbronznak, a múzeum legjobban PR-osítható alkotásának.

támogatók