Elviselhető mélység // VILTIN Galéria

Elviselhető mélység // VILTIN Galéria // BudapestAZ ÖSSZES KÉP: Részlet az Elviselhető mélység kiállításból, VILTIN, 2023.

© a VILTIN Galéria és a művészek jóvoltából. Fotók: Biró Dávid

A VILTIN Galéria nyári kiállításának címét CHILF Mária azonos című akvarelljétől kölcsönözte, hogy kortárs képző- és fotóművészek segítségével járja körül a testábrázolás több ezer éves problematikáját, s közelítsen a ruhátlan emberi testábrázolás különböző rétegeihez. Az elmúlt évezredekben az arányos férfi, illetve női test a szépség és a harmónia szimbóluma lett - korízléstől és moráltól függően - hol bibliai-mitológiai történetbe ágyazva, hol élethűen megfestve a nemi vágy megtestesítőjeként. "Az aktrajzolás művészi érdekességének egyik alapja, hogy végre is az ember áll legközelebb az emberhez s az ember érdekli leginkább az embert." - áll Lyka Károly (Művészet, 1915/3) tanulmányában, s valóban: legyen objektivitásra törekvő élethű kép, stilizált testkép vagy éppen allegorikus megjelenítés, a művészetben az akt műfaja nagyon sok tematika kifejtésére ad lehetőséget az alkotóknak. A test reprezentációja a mai napig érzékeny terület, amely a nemi és társadalmi szerepek, identitás vagy morál változása mentén mutatja az adott társadalom viszonyulását az emberi testhez. Kenneth Clark az aktról szóló kötetében (Kenneth Clark - Az akt - Tanulmány az eszményi formáról, Budapest, 1986) az angol és magyar terminológiában egyaránt megkülönbözteti a meztelen (naked) és az akt (nude) kifejezést. Míg az első a ruháitól megfosztott, inkább szemérmes emberalakra utal, az akt ezen felhangoktól független, ruhátlan testet jelent Az Elviselhető mélység kiállítás az akt műfajába (is) sorolható megközelítéseket mutat be, melyek a kortárs testábrázolás egy-egy aspektusába engednek betekintést.2023. augusztus 11., péntek 06:15
kapcsolódó cikkek
  • Rút szépség

    Roskó Gábor abszurd alakjai inkább rútak, semmint bájosak. Testük torz, emberi mivoltukat szinte teljesen „levetkőzték”.

  • Amikor a cipőkön megjelent a banán

    Szerintem nemcsak én, de én mindenképpen és nagyon vártam ezt a pillanatot. Amikor Dóra Ádám belazul, kicsit elengedi a formát és közelebb kerül az absztrakcióhoz.

  • II. Artkartell Műtárgyvásár

    II. Artkartell Műtárgyvásár, DADA, 2023.

ajánló

Rút szépség

Roskó Gábor abszurd alakjai inkább rútak, semmint bájosak. Testük torz, emberi mivoltukat szinte teljesen „levetkőzték”.

támogatók