Bázeli szemle

A gyűjtők ismét elzarándokoltak a minden évben megrendezett svájci Art Baselre. Körkép a gigavásárról.

Az embereknek van kedve vásárolni” – nyilatkozta tele Eleanor Acquavella vidáman a sajtót, beszámolva a villámgyorsan értékesített Jean-Michel Basquiatjának többtízmillió dolláros áráról. Hát persze, megérkezett a Basquiat-hatás, hiszen az egyesszámú latinó szupersztárt nemrég világrengető 110 millió dollárért szerezte meg egy exhibicionista japán gyűjtő. Ami persze felhajtja az árakat. Ahogy az amerikai figurális festészet örök etalonjának, Philip Gustonnak a velencei kiállítása is (akkor is, ha olyan unalmas volt, hogy be se raktuk a meg-kell-nézni velencei plusz programok közé).

Bár van, aki nem hisz a galériások manipulatív diadaljelentéseinek, mégis minden elemző egyetért benne, hogy ez az év jobb, mint az előző. Ismét dübörög a piac, különösen a klasszikus kortárs szekció, élén a '80-as évekkel. (Hogy mást nem mondjunk: Basquiat.)

Következzék a képgaléria a bázeli vásárból (a fotókhoz klikk a képre):

Egy gyermeki naivitásra játszó Basquiat az amerikai Levy Gorvy galériájában, 2017, Art Basel in Basel

© Art Basel

— Rieder Gábor

2017. június 23., péntek 06:16
kapcsolódó cikkek
  • Lejtmenet ↓

    Megjelent a legfontosabb jelentés a globális műkereskedelem állásáról. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

  • Pálmafavilág

    Ismét összejött a világ kortárs kereskedelmi elitje Floridában. Art Basel a miami partokon.

  • Cool Párizs

    A nagy párizsi vásárhéten rendezték meg októberben a menő Paris Internationale szatellit art fairt. Új trendszentély született.

ajánló

A gyűjtők új generációja

A műgyűjtők új nemzedéke beszélt motivációról, hagyományról és a műtárgypiaci friss tendenciáiról az Art Marketen. Tippek és trükkök. Kedvcsinálóval.

támogatók