Bázeli szemle

A gyűjtők ismét elzarándokoltak a minden évben megrendezett svájci Art Baselre. Körkép a gigavásárról.

Az embereknek van kedve vásárolni” – nyilatkozta tele Eleanor Acquavella vidáman a sajtót, beszámolva a villámgyorsan értékesített Jean-Michel Basquiatjának többtízmillió dolláros áráról. Hát persze, megérkezett a Basquiat-hatás, hiszen az egyesszámú latinó szupersztárt nemrég világrengető 110 millió dollárért szerezte meg egy exhibicionista japán gyűjtő. Ami persze felhajtja az árakat. Ahogy az amerikai figurális festészet örök etalonjának, Philip Gustonnak a velencei kiállítása is (akkor is, ha olyan unalmas volt, hogy be se raktuk a meg-kell-nézni velencei plusz programok közé).

Bár van, aki nem hisz a galériások manipulatív diadaljelentéseinek, mégis minden elemző egyetért benne, hogy ez az év jobb, mint az előző. Ismét dübörög a piac, különösen a klasszikus kortárs szekció, élén a '80-as évekkel. (Hogy mást nem mondjunk: Basquiat.)

Következzék a képgaléria a bázeli vásárból (a fotókhoz klikk a képre):

Egy gyermeki naivitásra játszó Basquiat az amerikai Levy Gorvy galériájában, 2017, Art Basel in Basel

© Art Basel

— Rieder Gábor

2017. június 23., péntek 06:16
kapcsolódó cikkek
  • Az acb az Art Baselen

    Idén első alkalommal volt jelen az acb az Art Baselen, rögtön két standdal is szerepelt a kiállítók között. A tapasztalatokról és eredményekről Kopeczky Rónát, az acb művészeti vezetőjét kérdeztük.

  • Kaiser u. Titanic

    Vad napok a császárvárosban. Vásártöredékek.

  • Hegymenet ↑

    Kijött a világ műkereskedelmét vizsgáló legjobb elemzés. Átolvastuk Clare McAndrew 2017-es év eredményeit összesítő jelentését, az Art Basel riportot.

ajánló

Soós Kata // Kórtörténet // Art Korner

Soós Kata // Kórtörténet // Art Korner - Kocsis Katica megnyitószövege

támogatók