Susan Swartz

A Ludwig Múzeum egy ismeretlen amerikai absztrakt festőnek szentelt nagy szóló kiállítást. Pro és Kontra kibeszélik az élményt.

Susan Swartz: Kontempláció 23E

© a Susan Swartz Studio jóvoltából

Susan Swartz: N. Z. tükröződések 2

© a Susan Swartz Studio jóvoltából

– Nézd a képeket: mindenhol mesterkélt artisztikus elkenések! Micsoda méretek! Tipikus hotellobby-festészet: semmi kockázat, tuti megoldások.

– Dehogy. Az amerikai AbEx hagyományfolyamhoz becsatlakozó őszinte absztrakció. Mívesen van festve, az nem vitás, dekoratívan bánik Susan a festőkéssel és a spaklival, de a virtuozitás mélyén rejlik valami meditatív derű. Épp mint Hantainál!

– Hantainál? Hantai csak az ostoba tömeg számára kellemes és dekoratív; egy igazi sötét és tragikus festészet, kiállhatatlan, egzisztencialista művészegóval. Swartz kisasszonynál ellenben semmi mélység. Kellemes kommersz absztrakció a tengerentúlról. Galériás tucatáru.

– Galériás tucatáru? De hiszen alig van galériás képviselete! Ez nem a manapság divatos manhattani zombi-absztrakció! Susan évtizedek óta következetesen halad művészi útján.

– Áhh! Egy öreg kurátornak megtetszett a koblenzi Ludwig Múzeumban, mi meg átvettük, mert olyan amerikaiiiii.... Dekoratív lakberendező-festészet.

– Szeretnék olyan lakásban lakni, ahol ennyi a nagyvonalú tér és ennyi a nagyvonalú teret teremtő absztrakt festmény! Mennyi levegő, napsütés, elegancia. A metálos fényű paradicsomi festmény az oldalsó teremben egész menő. És a főterem tökéletes rendben sorakozó, méltóságteljes fehér szériája!

– Kellemkedő önismétlés. Egy óriási Los Angeles-i nappaliban persze minden drága festmény jól mutat.

– Utah-ból való a művésznő... Inkább rusztikus, természetimádó festészet ez...

– Artisztikus szépelgés, egy kis hippi romantikával.

– Hippi romantika? Nézd meg a videót, olyan mintha Monet kelne életre, száz év alvás után a Giverny-kertben; megnézné a nagy amerikai absztraktokat és újra nekilátna vízililiomokat festeni AbEx stílusban. Víztükör, természetes ragyogás, ökotudatos festészet.

– Ökotudatos? Óriási vásznak, eladható tájképek, látványos nonfiguratív gesztusokkal feldobva. Multicégek tárgyalójába való üres absztrakció. Kis zöld lökettel, hogy a HR-es csajoknak is bejöjjön.

– Ott akarok dolgozni, ahol a főnök ilyen képeket tesz ki a falra, nem pedig vesz még egy Nagy Boglárkát...

Susan Swartz: Újralátogatott természet 1

© a Susan Swartz Studio jóvoltából

 

— Rieder Gábor

2016. december 30., péntek 12:02
kapcsolódó cikkek
  • A fény formája

    A Tate Modern remek ízléssel dolgozta fel a fotográfia és az absztrakció elmúlt száz évének közös történetét. Helyszíni riport Londonból.

  • Új Éra

    Horváth Lóczi Judit / New Era / Faur Zsófi Galéria

  • Rétegek

    Dovák Melinda / A valóság rétegei / Kubik

ajánló

A bölcs kígyó

Igor Hosnedl / A bölcs kígyó leckéje / Horizont Galéria

támogatók