Faux Friends

Organikus bőrbe csomagolt vasak. Vizuális lexikon a posztinternet mélyvalóságából.

Az adattároló cloud
gif felhőként gomolyog
Budapest pixeles
térképe felett 

Pall Tomi: Echo (Chamber)

www.fauxfriends.net

„Amikor a számítógépek először mutatták meg az utat az analóg világba, egy csomó költői képpel körülvéve érkeztek meg. (...) Ezek a metaforák azonban megtévesztőek. Szellemi láncok egy régebbi esztétikához, egy láthatatlan elnyomás fémrácsai.” Bruce Sterlingtől idézi ezeket a gondolatokat Német Szilvi a Faux Friends címen futó, webes projekt kurátora.

A posztinternetes érzékenységű műveket alkotó magyar és nemzetközi művészek grafikáiból összerakott weboldal a villámgyorsan fejlődő technológiát leírni próbáló szakszavak kérdésén tépelődik. Kritizál és újracsomagol.

Szigeti Árpád: Sunshine (Press Productions)

www.fauxfriends.net

A geekek és nördök szakzsargonja ugyanis – értelemszerűen – tele van rosszul csengő, idegennyelvi átvétellel. De nem minden esetben. Ahogy a kurátor mondja, a kellemetlen IT nyelvezet rendszeresen téved direkt a „járt útra”. Sok esetben egy forradalmian új dolgot (internet) valami jól ismert jelenségen (természet) keresztül magyarázzák el. Ezeket a mankóként használt fogalmakat nevezhetjük faux friendeknek (hamis barátoknak). „Az analóg»digitális átálláskor – állítja Német Szilvi – számtalan ilyen esemény történt: a designban ekkor jöttek létre a 'skeuomorph'-ok, fogalmi szinten pedig a 'közvetítői' nyelv vagy a metaforák asszisztáltak a változások előkészítéséhez.”

Keresztesi Zsófia: Flood

www.fauxfriends.net, fotó: Zana Krisztián

És hogy ez mit jelent a valóságban? Egy internet „utáni” kor kommunikációs folyamatait leíró és lerajzoló médialexikont. Az adattároló cloud gif felhőként gomolyog Budapest pixeles térképe felett (Csiszár Mátyás), a flood papírkollázsként fröccsen ki a narancssárga slagból (Keresztes Zsófia), a leakben vízcseppek csöpögnek a mindentlátó képprogram dokumentumaira (Rui Hu), a circulation környilai pedig Painttel vannak rárajzolva egy gyerek szemcsés fejére (The Rodina).

A hamis barátok – weben és kiállításban – rámutatnak a természeti fogalmak acélházas csomagolására, miközben virtuóz módon merülnek el a techno-retró delejes esztétikumába, a pixeles letöltési ikonok, a szivárványszínű tünemények, a YouTube oktatóvideók, a sete-suta 3D és az internetes geg-humor világában.

Kovács Gergő: After-glow

www.fauxfriends.net

— Rieder Gábor

2016. március 08., kedd 08:20
kapcsolódó cikkek
ajánló

Rút szépség

Roskó Gábor abszurd alakjai inkább rútak, semmint bájosak. Testük torz, emberi mivoltukat szinte teljesen „levetkőzték”.

támogatók