Best of Art Market

Összeszedtük a legjobb, legfrissebb, legszellemesebb tizenegy művet az Art Marketről. Régi kedvencek és meglepő vendégszereplők.

Ahogy azt már gyors szemlénken is megállapítottuk, az Art Market színvonala idén is érezhetően emelkedett. Nem a jó galériából lett több, hanem a homlokráncoltató és orrfintorító külföldieket sikerült kiszűrni a mezőnyből. A fotós szekciónak hála, a kisebb csarnok is vásárszerűnek néz már ki, nem meghívott intézmények tarka rongyszőnyegének.

Art Market Budapest, 2015

© fotó: Erdei Gábor / Artkartell

A prímet a vezető budapesti galériák viszik most is, hiszen a szervezői feladat még mindig szinte lehetetlen: idevonzani fajsúlyos nemzetközi műkereskedőket. Ide, a külföldieket szinte egyáltalán nem vásároló magyar gyűjtők közé. Ennek ellenére a best of szelekciónkba jó párat beválogattunk a nemzetközi vendégek közül, hogy új hangokkal frissítsük fel a sokszor látott, hazai kedvencek sorát.

Marko Tadic művei az Apoteka standján, 2015, Art Market Budapest

© fotó: Erdei Gábor / Artkartell

Kezdjük mindjárt egy nem teljesen ismeretlen szomszéddal, Marko Tadiccsal. Legújabb, cím nélküli műveit a – gyűjtő és galériások nélküli – horvát kortárs színtér egyetlen trendi galériájában, az Apotekában találtuk. A hulladék fákból és papírokból összetákolt törékeny, konceptuális mini szoborpark és papírkollázs tökéletesen jellemzi a feltörekvő és fiatal horvát Tadic művészetét.

Keresztes Zsófia helyspecifikus installációja a Deák Erika Galéria standján, 2015, Art Market Budapest

© fotó: Erdei Gábor / Artkartell

Keresztes Zsófia ismét nagyot alakított. Épített egy burjánzó kék papírcsodát a Deák Erika standján álló oszlop köré. Windowsos kék halál, okostelefon-tokok, nyílvesszők, webháló stb. A posztinternetes Szent Sebestyén absztrakt mártíromsága.

Kiss Adrian: Leather-Towel, 2015, bőr, szivacs, 100×108 cm, Horizont Galéria

© fotó: Erdei Gábor / Artkartell

A legfiatalabb nemzedék fenegyereke, Kiss Adrian többek között dögös kék képével van jelen a vásáron. A kék bőrből steppelt, posztpunk indiántörülközőt a Horizont Galéria hozta ki az art fairre, kikölcsönözve Kiss épp futó egyéni kiállításáról.

Michel Winterberg: Mutated Tamagotchi, ARTspace

© fotó: Erdei Gábor / Artkartell

A művészek által működtetett, kedves kis svájci galéria, az ARTspace pár egész friss és szórakoztató művet hozott magával Budapestre. Közülük is kiemelkedett az intermédia művész Michel Winterberg home-made, forgolódó tamagocsija, a maga vicces digitális üzeneteivel.

Károlyi Zsigmond: Két kép, két átló..., 1996–97, olaj, vászon, 100×70 cm, Galéria Neon

© fotó: Erdei Gábor / Artkartell

Se nem új, se nem sosem látott. Mégis, ezt a kopott, szomorkás, a malevicsi örökség deszkáin egyensúlyozó Károlyi Zsigmond-vásznat muszáj volt beraknunk a válogatásba.

Kis Varsó fotói a Kisterem standján, 2015, Art Market Budapest

© fotó: Erdei Gábor / Artkartell

A Kis Varsó Amerigo Tot szellemét idézte meg a maga rafinált módján a Kisteremnél. Az eleve erős fotók pont ilyen szemtelen újrahasznosításra vártak.

Predrag Popara: Kör, 2015, akril, olaj, vászon, 200×180 cm, Funnel Contemporary Art

© fotó: Erdei Gábor / Artkartell

Jöjjön egy meglepetés. A szerb Predrag Popara, aki a Bukarestben működő Funnel Contemporary Art vezető művésze – és egyszersmind igazgatója. Popara nyers, szürkés, eléggé romános félabsztrakt festészetet művel, de ez az új sorozata nagyon beletalált!

Thomas Albdorf fotói a bécsi Fotogalerie Wien standján, 2015, Art Market Budapest

© fotó: Erdei Gábor / Artkartell

Thomas Albdorf remek fotókkal jött az Art Marketre. A bécsi Fotogalerie Wien standjáról talán ez a rejtélyes rózsaszín fémtömb-páros a leggusztusosabb. Itt a helyük a legjobban között.

Várnai Gyula: A nagy számok, 2015, fotó, vegyes technika

© fotó: Erdei Gábor / Artkartell

Várnai Gyula egy egészen újféle sorozattal lepett meg minket. Ez a trash, szivacsra nyomtatott fénykép a maga nyers keresetlenségével emelkedett ki a csupa jó fotót bemutató acb Galéria kínálatából.

Július Koller fotói a zágrábi Avantgárd Múzeum standján, 2015, Art Market Budapest

© fotó: Erdei Gábor / Artkartell

Nem sportszerű, hiszen Marinko Sudac standja a régió legnagyobb (neo)avantgárd magángyűjteményéből válogathatott a vásárra. Igazi múzeumi szintű kollekciót állítottak ki a híres szlovák neoavantgárd különc, az ufó-mániás Július Koller finom koncept műveiből. Az erős kiállításból hadd emeljük most ki a pingponglabdás önarcképeket.

Monika Dirsyte: I am your sun, 2015, performansz, Meno Nisa

© fotó: Erdei Gábor / Artkartell

És végére a cseresznye! A nem túl ismert vilniusi galéria, a Meno Nisa egy izgalmas performansszal érkezett Budapestre. A stand mellett álló pléhtoronyba időről időre felkapaszkodott a fiatal Monika Dirsyte, hogy – a tükrös tetejű felső rekesz üvegplafonján tekeregve – elszavalhassa szerelmi monológját az éppen betérő látogatóknak. (Valójában korábbi szerelme és szintén kiállító professzora, Evaldas Jansas a címzett.) Kiszolgáltatottság és uralkodás, belterjesség és glamúr, odi et amo.

 

— Rieder Gábor

2015. október 10., szombat 13:23
kapcsolódó cikkek
  • Gyöngyszemek a Millenárisból

    Szemléztük az Art Market Budapest kínálatát. Piaci látlelet és a különleges gyöngyszemek.

  • A gyűjtők új generációja

    A műgyűjtők új nemzedéke beszélt motivációról, hagyományról és a műtárgypiaci friss tendenciáiról az Art Marketen. Tippek és trükkök. Kedvcsinálóval.

  • Izraeli rébusz

    A most nyíló Art Market Budapest az izraeli kortárs szcénára veti vigyázó szemét. Nagyon helyesen.

ajánló

Nosztalgiakocka

Fridvalszki Márk zárta az Artkartell projectspace első kiállítási szezonját. Digitális végítélet és elvágyódás. Take Me Back

támogatók