Gantner Dániel: A kormányzóúr nagy szomorúsága

Síró Horthy, nevető napocska és a hologram.

Gantner Dániel az absztrakt, nonfiguratív, képektől jutott el a figurális ábrázoláshoz. Körülbelül másfél éve fest ilyen képeket, azt mondja, azt az utat kereste magának, ami kevésbé volt dohszagú számára, és amúgy is, túl sok vicces gondolattól fosztaná meg a világot, ha nem engedné megszületni ezeket a festményeket. 


A Kormányzó úr nagy szomorúsága című kép, mint mondja, nehéz volt. „Általában, ha megfestek egy képet, látom magam előtt az egészet, amikor elkezdem. Nem vagyok egy vázlatolós típus, de tudom, mit akarok csinálni. És itt nem láttam, csak a szimbólumokat.” 
A kép összhatása elsőre kimondottan bizarr és groteszk. Központi motívumai egy síró Horthy-hologram és a Teletabikból ismert kisbaba arcú napocska. „Nem is tudom valójában melyiken gondolkoztam előbb: a napon vagy Horthyn, de egyszer csak teljesen összeért a kettő, és ráismertem a két figura közötti relációra. Nagyon tetszett a síró Horthy képe, legördül egy gyönyörű könnycsepp az arcán. A Horthy-ikonográfia nagyon korlátozott, jellemzően nem látjuk egy ilyen minőségében ezt az embert, általában mindig csak dühösen néz irányokba.”
 
„A napocska a Teletabikban volt, gondolom nem kell bemutatni. Volt ez a napocska, ott fenn az égen, és már gyerekként is éreztem, hogy ez valami nagyon fura, bizarr ellenszenves kreatúra. A kisgyerekekre célzott brit műsorok egyébként is nagyon zavarba ejtőek. Ez is, meg a Thomas is, meg a Bob the Builder…” 

Az elmúlt másfél évben készült munkáinak képi világában erősen meghatározóak az ezredforduló és a huszadik század második felének angolszász popkulturális rendszerei és ábrázolásmódjai. „Visszatérő idézet a technikai sci-fik világa, ami azért alapvetően lazán van kezelve: van, ahol ez a sci-fis vonal csak a keretben jön vissza, és van, ahol egyéb dolgokban. Ennél a képnél abban, hogy Horthy tulajdonképpen egy kivetített hologram. Ezt a motívumot korábban is használtam már: jön az űrutazó és ezen keresztül hívja elő világunkat. A dalolászó fákat, látja ezt napocskát. Azon flesselek festés közben, hogy a képet egy űrutazó így nézheti az űrhajójából.”

AZ ÖSSZES KÉP: Részletek Gantner Dániel: A kormányzóúr nagy szomorúsága festményéről. olaj, vászon, 3D printelt keret, 115x75cm, 2023.

A művész jóvoltából

— Dömötör Dorka

2024. február 09., péntek 00:58
kapcsolódó cikkek
ajánló

Batykó Róbert: Képcsapda // acb Galéria

Batykó Róbert: Képcsapda, acb Attachment, 2024.

támogatók