A szerelem öt útja

Klip forgott az Artkartell főhadiszállásán, a PP Centerben. Pátkai Rozina lepte meg új klippel a jazz-rajongókat.

 

A bossa nova egy érzelmekben és szimbólumokban gazdag, varázslatos zenei világ. A zene utat ad a képzeletnek, a zene mesél, a zene magával ragad. Elvisz a napsütéses óceánpartra, a pálmafák vagy egy napernyő árnyékába – pont egy caipirinha koktél mellé, a szívószál másik végére. A minőségi jazz a felsorolt a közhelyeken túl mélyebb szinteket is feltár. A koktél mellé jár egy titokzatos kincses térkép vagy egy megfejthetetlen tüzes szempár. Ezeket a mélységeket igyekszik feltárni Pátkai Rozina zenéje és új videoklipje.

A jazz és a bossa nova műfajában legtöbbször koncertfilmet vagy stúdiófelvételekből összevágott klipeket mutatnak be. Ahogyan a kifinomult harmónia részletei, úgy a virtuóz zenészek mozdulatai is kiemelt figyelmet érdemelnek, ezért is választják legtöbben a dokumentarista megközelítést. Szurdi Juci, a fiatal rendező viszont fikciós klipet készített Pátkai Rozina Samba Chuva című albumának címadó dalához.

A „samba chuva” esőszambát jelent. A zenét Tóth Mátyás szerezte, aki Pátkai Rozina állandó gitáros partnere hosszú évek óta. A brazil-portugál dalszöveget Bán Zsófia írta. A dal arról szól, hogyan mos el az eső minden rosszat, és hagy jót maga után. Az eső az új élet, a megtisztulás, az újrakezdés és a boldogság lehetősége.

Jelenet a klipből

© Artkartell

A klip hangulatában ragadja meg az esőt. A borús ég és színvilág mögött folyamatos pozitív lehetőség rejlik. A forró, izzasztó romantika persze nem az eső műve, hanem valami másé, de ennek megfejtését a film a nézőre bízza, viszont lehetőségek sorozatát mutatja be repetitív formában. Vajon hol kezdődik a szerelem? Kell ezt magyarázni egyáltalán? Mennyit kell megmutatni ahhoz egy filmben, hogy a néző már magától is kitalálja, hogy mi fog történni?

Szurdi Juci a forgatással kapcsolatban azt nyilatkozta: „A zenekar koncertjein Rozina érzékeny és őszinte személyisége áthatja a produkciót. Számomra az volt a legfontosabb, hogy az ő pozitív kisugárzását próbáljuk visszaadni a videoklipben, mert a karaktere egy a zenéjével.

Jelenetek a klipforgatásból

© fotó: Artkartell

— Pátkai Marcell

2015. máj. 23., szombat 17:34
kapcsolódó cikkek
  • Használd a teret!

    Elhagyott textilgyárból kulturális központ. Megvalósult projektek az Artkartell ernyője alatt.

ajánló

Barta csavar

Egy századközepi szürrealista absztrakt szobrász különös élete és csodálatos munkássága. Barta Lajos a Kiscelli Múzeumban.

támogatók